Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa toistamiseen pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. Nyt elämää ylläpitävä dialyysihoito on ainut vaihtoehto.

Paavo oli 23-vuotias, kun munuaisten vajaatoiminta todettiin työterveydenhuollossa. Sen aiheuttajaksi paljastui IgA-glomerulonefriitti, muttei ole koskaan täysin selvinnyt, mistä se johtui. Sairauden aiheuttajaksi epäiltiin aikoinaan pitkittynyttä flunssaa, mutta varmuutta asiasta ei ole.


Paavo dialyysi web

Paavo sai ensimmäisen munuaisensiirron vuonna 2005. Silloin hän odotti uutta munuaista vuoden verran. Siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta, kunnes se yhtäkkiä lopetti toimintansa loppukesästä 2014. Ainut vaihtoehto oli aloittaa dialyysi uudelleen. Nyt Paavo on ollut jo yli kolme vuotta dialyysihoidossa. Hän on taas munuaisensiirtolistalla. Uutta munuaista hän on odottanut jo niin kauan, että hän osaa siirtää sen taka-alalle.


"Odottaminen muuttui helpommaksi, kun sen oppi välillä unohtamaan. Minuutit ovat paljon pidempiä, silloin kun odottaa. Eikä nyt puhuta edes minuuteista, vaan päivistä ja kuukausista, jopa vuosista."


Paavo tekee hemodialyysiä omatoimisesti kotona. Viikossa hän tekee hoidon kaksi kertaa yöllä, jolloin se kestää valmisteluineen yli 9 tuntia. Kerran viikossa hän tekee päivädialyysin, johon aikaa kuluu viitisen tuntia. Mitä useammin hoidon tekee, ja mitä pidempään, sen parempana vointi pysyy. Vaikka ensimmäisellä kerralla hän oli kokoaikatyössä, nyt odottamisen pitkittyessä työn, hoidon, perheen ja harrastusten yhdistyminen kävi mahdottomaksi. Puolipäivätyöhön ja muihin tehtäviin työpaikalla siirtyminen helpotti arkea.

Uutta munuaista voi joutua odottamaan pitkään, varsinkin toisella kierroksella, kun kehoon on kertynyt enemmän vasta-aineita. Vaikka dialyysihoidossa pärjää kymmeniä vuosia, munuaisensiirto parantaa huomattavasti elämänlaatua. Paavon odotus siis jatkuu – neljättä vuotta.


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Veera odottaa munuaista

Veera odottaa munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiedä. Odottaminen on pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran pitää tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Lue lisää

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa toistamiseen pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. Elämää ylläpitävä dialyysihoito on taas ainut vaihtoehto. Odottaminen on kestänyt jo neljättä vuotta.

Lue lisää

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen sairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle ja perustamaan perheen.

Lue lisää

Erno odottaa munuaista

Erno odottaa munuaista

Erno on odottanut kolme vuotta uutta munuaista. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen jatkuu edelleen. Välillä se tuntuu raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.

Lue lisää

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Lue lisää

Tero sai uuden sydämen

Tero sai uuden sydämen

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa kuusi kuukautta. Se kulki mukana joka hetki. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman ja lähensi myös perheen välejä.

Lue lisää

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web