Ajankohtaista

3.12.2017 10.18

50 vuotta ensimmäisestä sydänsiirrosta

Maailman ensimmäisestä sydänsiirrosta on 3.12. kulunut puoli vuosisataa. Suomen ensimmäinen sydänsiirto tehtiin vuonna 1985.

Tasan 50 vuotta sitten sunnuntaina 3.12.1967 kirurgi Christiaan Barnardin johtama 30 hengen ryhmä teki maailman ensimmäisen sydänsiirron Etelä-Afrikan Kapkaupungissa. Barnard oli tuolloin 45-vuotias kokenut sydänkirurgi ja oli lisäksi päässyt hyvään lisäoppiin aikansa yhden johtavimman asiantuntijan professori Norman Shumwayn ryhmään Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa. Vakavasti sydänsairaalle potilaalle ja tämän puolisolle hän oli aikalaistodistajien mukaan kertonut, että tulevan leikkauksen onnistumismahdollisuus on noin 80 %.

 

Potilas eli leikkauksen jälkeen 18 vuorokautta. Alkuvuosina siirtoleikkausten suurimmaksi ongelmaksi osoittautui sopivien hyljinnänestolääkkeiden puute. Vasta 1980-luvulla siklosporiinin tultua pitkän tutkimus- ja tuotekehitystyön jälkeen hyväksytyksi lääkkeeksi siirtoleikkausten tulokset alkoivat huomattavasti parantua.

 

Suomessa ensimmäinen sydänsiirto tehtiin professori Severi Mattilan johdolla helmikuussa 1985. Yhteensä 80-luvulla uuden sydämen Suomessa sai 41 ihmistä, joista ainakin 15 % on edelleen elossa. Heidän sydänsiirrosta on kulunut lähes 30 vuotta. Tämän vuoden lokakuun loppuun mennessä maassamme on tehty kaikkiaan 631 sydänsiirtoa eli keskimäärin parikymmentä vuodessa. Tämän vuosituhannen sydänsiirron saaneista lähes 90 % on elossa viiden vuoden kulutta leikkauksesta. Kunnoltaan he ovat samaa tasoa oman ikäisten muiden suomalaisten kanssa.


Palaa otsikoihinTuiskutuulia footer
Olen kiitollinen luovuttajalle, joka on eläessään antanut luvan elintensä irrottamiseen ja useamman ihmisen elämänlaadun ja hengen pelastamiseen.
Tuisku-Tuulia, Munuaisensiirron saanut
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä