Ajankohtaista

20.4.2018 13.35

Ernon siirto ehti ajoissa

Erno odotti uutta munuaista lähes neljä vuotta. Odottaminen tuntui välillä raskaalta, mutta perhe ja ystävät kannattelivat eteenpäin. Jokainen elinsiirtoa odottava ei ole yhtä onnekas. Kaikkien suomalaisten tulisi miettiä kantansa elinluovutukseen elinaikaan ja kertoa se vaikka elinluovutuskortilla.

Äkillinen munuaisten vajaatoiminta pysäytti Ernon vuonna 2014. Hänen piti aloittaa dialyysi akuutisti ensin kaulakatetrin kautta, sitten hoidoksi valittiin vatsakalvodialyysi. Sen teho ei kuitenkaan riittänyt ja Erno jatoi hemodialyysissä. Hän kävi sairaalassa kolme kertaa viikossa. Yksi hoito kesti lähes viisi tuntia kerrallaan.

Matkaan munuaisensiirtoon mahtui vastoinkäymisiä enemmän kuin tarpeeksi. Korkea verenpaine munuaisvian kanssa johti verisuonen pullistumaan aivoissa ja aivoverenvuotoon, joka vaati leikkauksen. Elokuussa 2016 Ernolle tuli jo kutsu siirtoon. Hän oli jo sairaalassa, kun selvisi, että munuainen ei ollutkaan sopiva. Edessä oli lähtö takaisin kotiin. Odottaminen jatkui. Erno myöntää, että välillä halutti lyödä hanskat tiskiin. Perheen ja ystävien tuki kuitenkin kannatteli eteenpäin.

Huhtikuussa 2018 onni vihdoin potki. Ernolle sopiva munuainen löytyi ja munuaisensiirto sujui hyvin.

– Ensin iski hämmennys muuttuneesta elämäntilanteesta, kun dialyysissä ei tarvinnut käydä ja sai syödä ja juoda vapaasti. Sitten mielen valtasi onni ja syvä ilo.

Päällimmäisenä tunteena alun jälkeen on kiitollisuus elinluovutuksia ja lääketiedettä kohtaan.

– Harras toiveeni on, että kaikki odottajat saisivat tarvitsemansa varaosan mahdollisimman pian.

Toive ei kaikkien kohdalla toteudu. Munuaisensiirtoja tehdään vuosittain noin 250 ja uutta elintä odottaa lähes 500. Kaikille aika ei riitä. On tärkeää, että jokainen suomalainen muodostaa elinluovutustahtonsa elinaikanaan. Kyllä elinluovutukselle voi sanoa elinluovutuskortilla, sovelluksella ja kirjaamalla tahtonsa Omakantaan. On tärkeä kertoa tahtonsa läheisilleen, sillä lain mukaan heidän kanssaan keskustellaan ja heiltä kysytään luovuttajan suhtautumista. Omaan tahtoonsa vedoten omaiset eivät voi kieltää lain mukaan luovutusta.

Ernon tunteita odotusaikana voi katsoa videolla
Ernon kuulumisiin voi tutustua hänen blogissaan

erno siirron jälkeen web


Palaa otsikoihinTuiskutuulia footer
Olen kiitollinen luovuttajalle, joka on eläessään antanut luvan elintensä irrottamiseen ja useamman ihmisen elämänlaadun ja hengen pelastamiseen.
Tuisku-Tuulia, Munuaisensiirron saanut
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä