Ajankohtaista

13.10.2018 8.00

Hyvää Euroopan elinsiirtopäivää 13.10.

Elinsiirto on antanut jatkoajan tuhansille ihmisille. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula ja kaikki eivät ehdi saada siirtoa ajoissa. Jokainen voi päättää olla elinluovuttaja kuolemansa jälkeen – ja pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen. Euroopan elinsiirtopäivä muistuttaa, että vaikka jokainen on lain mukaan elinluovuttaja, on oma tahto tärkeä ilmaista.

omessa elinsiirtoa odottaa jatkuvasti noin 550 ihmistä. Viime vuonna elinsiirtoja tehtiin 374. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Kaikille uusi elin ei ehdi ajoissa: 5–10 prosenttia menehtyy odottaessaan.

– Luovuttaminen on joskus paikallaan: elinluovuttaminen voi kuoltuaan pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen. Vaikka lain mukaan jokainen on luovuttaja, jos ei ole sitä kieltänyt, on oma tahto tärkeä tuoda esille. Se nopeuttaa prosessia ja tekee asian selväksi myös läheisille, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Jokaiselle löytyy sopiva keino, ja jos haluaa olla varma, voi tahdon ilmaista kaikilla tavoilla. Elinluovutustahdon voi ilmaista allekirjoittamalla elinluovutuskortin, lataamalla sovelluksen tai kirjaamalla Omakantaan sekä kertomalla siitä läheisilleen.

– Jokainen voi sanoa KYLLÄ elinluovutukselle. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida, vaan tositilanteessa lääkärit tekevät päätöksen. Luovutukselle ei ole ikärajaa eikä perussairaus tai lääkitys välttämättä estä luovutusta. HIV- tai virushepatiittitartunta sekä sairastettu syöpä kuitenkin estää luovutuksen, Inomaa jatkaa.

Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman- ja ohutsuolensiirtoja.

Elinsiirtoviikkoa on vietetty maanantaista lähtien. Elinsiirtoviikon ”Luovuta featuring sinä” -kampanja nostaa juuri sinut pääosaan. Luovuta (Muisto vaan) -biisin esittää Sofia Zida, joka on myös kampanjan pääkasvo. Virallisen kampanjabiisin voi kuunnella SoundCloudissa ja videon kanssa Youtubessa:
https://youtu.be/-2A1tFbdxO8
https://soundcloud.com/user-663763/luovuta-muisto-vaan

– Ajattelen asiaa lapseni kautta. Jos hän sairastuisi vakavasti, toivoisin, että hän saisi apua. On mahtavaa, että kun minun on aika lähteä, voin kuitenkin auttaa toista ihmistä. Itse en tee haudassa mitään elimilläni, ne pääsevät jatkamaan puolestani elämää, Sofia pohtii.

Sofia Zida on suomalais-meksikolainen laulaja ja DJ, joka yhdistelee energisillä DJ-keikoillaan musiikkityylejä latinomusiikista dancehalliin. Monissa eri projekteissa esiintynyt laulaja julkaisee parhaillaan musiikkia Rasmuksen Pauli Rantasalmen Dynasty Recordsin kautta.  Sofia keikkailee sekä DJ:nä että kitaristin kanssa. Hän esiintyy romanialaisen supertähden Innan konsertin lämmittelyartistina 8. joulukuuta Helsingin The Circuksessa.

elinluovutuskortti ja Sofia


Palaa otsikoihinTuiskutuulia footer
Olen kiitollinen luovuttajalle, joka on eläessään antanut luvan elintensä irrottamiseen ja useamman ihmisen elämänlaadun ja hengen pelastamiseen.
Tuisku-Tuulia, Munuaisensiirron saanut
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä