Ajankohtaista

5.10.2016 7.43

Lisää munuaissiirtoja elävältä luovuttajalta

Terve ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheisensä sairauden hoitoon. Nykylain tulkinnan mukaan luovuttajan olisi kuitenkin oltava luovuttajan lähisukulainen tai asuttava samassa osoitteessa. Lakimuutos on yksi keino lisätä elävältä luovuttajalta tehtyjen munuaissiirtojen määrää Suomessakin, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto Euroopan elinsiirtopäivänä 8.10.

Uutta munuaista odottaa jatkuvasti noin 400 ihmistä. Valtaosa siirrettävistä munuaisista saadaan aivokuolleilta luovuttajilta. Elävältä luovuttajalta tehtyjä munuaissiirtoja on Suomessa perinteisesti ollut hyvin vähän verrattuna esimerkiksi muihin pohjoismaihin, viime vuonna ainoastaan 15. Kaikkiaan munuaissiirtoja tehtiin 245. Tavoitteena on nyt lisätä niiden määrää.

– Elävältä luovuttajalta tehtävien siirtojen määrä on ollut jonkin verran nousussa. Tänä vuonna on tehty 17 siirtoa elävältä luovuttajalta, ja muutamia on jo sovittu loppuvuodelle. Tavoitteena on kuitenkin edelleen lisätä niiden määrää. Ehdottoman tärkeää on kuitenkin aina varmistua siitä, että luovuttaja on täysin terve ja vapaaehtoinen, ja että lain edellyttämä elinikäinen seuranta leikkauksen jälkeen toteutuu, kertoo dosentti, nefrologian erikoislääkäri Ilkka Helanterä HYKS:n Elinsiirto- ja maksakirurgian klinikalta.

Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkitulle luovuttajalle. Vaikka heti leikkauksen jälkeen munuaistoiminnasta on jäljellä vain puolet alkuperäisestä, jäljelle jäänyt munuainen pystyy parantamaan toimintaansa niin, että toiminta lisääntyy vähitellen noin 70 prosenttiin normaalista. Munuaisen luovuttajan seuranta jatkuu erikoissairaanhoidossa elinikäisesti.

Nykyisen kudoslain mukaan täysi-ikäinen henkilö voi luovuttaa toisen munuaisensa vain lähiomaisensa tai muun läheisensä sairauden hoitoa varten. Lain tulkinnan mukaan muita läheisiä ovat vain luovuttajan kanssa samassa taloudessa asuva henkilöt.

– Lakipykälää on muutettava niin, että vaatimus tiukasta lähisukulaisuudesta tai yhteisestä osoitteesta poistuisi. Tällöin toisen munuaisensa voisi luovuttaa läheisen auttamiseksi myös esimerkiksi täti, serkku tai jopa hyvä ystävä, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Aloitteen tehnyt kansanedustaja Sari Tanus (KD) on kerännyt 116 kansanedustajan nimet esityksen taakse. Lakialoite on käsitelty jo eduskunnassa ja sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, josta sen pitäisi siirtyä ministeriöön lakiesityksen laatimista varten.

Munuaissiirtoon elävältä luovuttajalta liittyy useita etuja aivokuolleelta luovuttajalta tehtyyn siirtoon verrattuna.

– Munuaissiirtoa tarvitseva saa elävältä luovuttajalta tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohta, jolloin vältytään pitkältä ja epävarmalta odotusajalta. Elävältä luovuttajalta siirretty munuainen myös alkaa toimia lähes aina heti siirtoleikkauksen jälkeen, mikä vaikuttaa siirteen pitkäaikaisennusteeseen ja nopeuttaa leikkauksesta toipumista, Helanterä jatkaa.

Munuaissiirto parantaa sen saajan elämänlaatua ja moni palaa töihin onnistuneen siirron jälkeen.

– Munuaissiirrosta ei ole hyötyä ainoastaan yksilölle, vaan myös yhteiskunnalle. Onnistunut munuaissiirto säästää yhteiskunnan varoja satoja tuhansia euroja dialyysihoitoon verrattuna, Högström sanoo.

Munuaisen luovuttajan opas käsi kädessä


Palaa otsikoihinTuiskutuulia footer
Olen kiitollinen luovuttajalle, joka on eläessään antanut luvan elintensä irrottamiseen ja useamman ihmisen elämänlaadun ja hengen pelastamiseen.
Tuisku-Tuulia, Munuaisensiirron saanut
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä