Ajankohtaista

8.10.2018 8.00

Luovuta elimesi – voit pelastaa kuuden ihmisen hengen

Tänään käynnistyy Elinsiirtoviikko. Vaikka jokainen on lain mukaan elinluovuttaja, on oma tahto tärkeä ilmaista.

Viime vuonna Suomessa tehtiin 374 elinsiirtoa. Uutta elintä odottaa kuitenkin jo noin 550 ihmistä. Määrä kasvaa koko ajan. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Kaikille uusi elin ei ehdi ajoissa: 5–10 prosenttia menehtyy odottaessaan.

Elinsiirtoviikon käynnistyy maanantaina 8.10. ja Euroopan elinsiirtopäivää vietetään 13.10. lauantaina. ”Luovuta featuring sinä” -kampanja nostaa juuri sinut pääosaan. Luovuttaminen on joskus positiivinen asia – elinluovuttaminen voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen. Jokainen on lain mukaan elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt, mutta mahdollisen luovuttajan tahto pyritään aina selvittämään.

– Elinluovutustahdon voi ilmaista allekirjoittamalla elinluovutuskortin, lataamalla sovelluksen tai kirjaamalla Omakantaan sekä kertomalla siitä läheisilleen. Kampanjabiisin avulla tahtonsa voi nyt myös vaikka laulaa, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Omaiset eivät voi kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten, mutta heidän kanssaan keskustellaan aina mahdollisen luovuttajan tahdosta. Kun omaiset ovat varmoja läheisensä mielipiteestä, kysymykseen on helppo vastata. Elinluovutus nopeutuu ja elinluovuttaja voi varmemmin pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

– Jokainen voi sanoa KYLLÄ elinluovutukselle, elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida, vaan tositilanteessa lääkärit tekevät päätöksen. Luovutukselle ei ole ikärajaa eikä perussairaus tai lääkitys välttämättä estä luovutusta, Inomaa jatkaa.

Ainoita esteitä elinluovutukselle ovat virushepatiitit, HIV tai sairastettu syöpä.

Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman- ja ohutsuolensiirtoja. Munuaisten toimintaa voidaan korvata dialyysihoidolla. Sydämen toimintaa voidaan tukea mekaanisella tukilaitteella. Elinsiirto on kuitenkin parempi vaihtoehto ennusteen, elämänlaadun ja kustannusten kannalta.

Luovuta (Muisto vaan) -biisin esittää Sofia Zida ja virallisen kampanjabiisin voi kuunnella SoundCloudissa ja videon kanssa Youtubessa:
https://youtu.be/-2A1tFbdxO8
https://soundcloud.com/user-663763/luovuta-muisto-vaan

luovuta kerro nettiosoite SOME


Palaa otsikoihinTuiskutuulia footer
Olen kiitollinen luovuttajalle, joka on eläessään antanut luvan elintensä irrottamiseen ja useamman ihmisen elämänlaadun ja hengen pelastamiseen.
Tuisku-Tuulia, Munuaisensiirron saanut
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä