Ajankohtaista

4.10.2016 8.58

Luovuttaja-installaatio Kolmen sepän patsaalle

Elinluovutuskortti-kiertue huipentuu Helsinkiin lauantaina 8.10., kun Kolmen Sepän aukiolle nousee klo 11 Luovuttaja-installaatio. Elinluovutuskortin allekirjoittamalla voi lunastaa yhden installaation 450 paidasta. Paitojen Luovuttaja-logon on suunnitellut Ivana Helsinki.

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään tällä viikolla valtakunnallisen Luovuttaja-kiertueen merkeissä. Kiertue muistuttaa elinluovutuskortista, sillä vain neljännes suomalaisista on allekirjoittanut sen. Suomessa elinsiirtoa odottaa tälläkin hetkellä 450 ihmistä. Yksi luovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

– Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut.  Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, hänen tahtoaan tiedustellaan omaisilta. Kortti kertoo läheisillekin tahdon selkeästi, elinluovutuskortin markkinoinnista vastaavan Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa muistuttaa.

Kiertue toteutetaan yhteistyössä paikallisten taidealan oppilaitosten kanssa.

– Haluamme tavoittaa nuoria aikuisia, jotka tuntevat heikoiten elinluovutuskortin. Taiteen avulla toivomme saavamme uusia tulkintoja vaikeasta aiheesta.

Aalto-yliopiston opiskelijat rakentavat Luovuttaja-verkoston

Helsingin Kolmen Sepän patsaalle nousee lauantaina 8.10 klo 11 Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun taidekasvatuksen opiskelijoiden suunnittelema Luovuttaja-installaatio. Mukana on 450 Special Edition Luovuttaja-paitaa, joiden logon on suunnitellut suomalaisen muodin ykköstähti Ivana Helsinki. Määrä kuvastaa elinsiirtojonossa olevien määrää.

Ohikulkija voi saada palan installaatiota eli paidan itselleen. Installaatio purkautuu sitä mukaa, kun ohikulkija allekirjoittaa elinluovutuskortin. 

– Ihmiset voivat olla toisilleen turva- ja suojaverkko, vaikka tietämättään ja tuntemattomille. Halusimme tehdä hetkeksi näkyväksi ihmisiä ja heidän tarinoitaan yleensä hyvin abstraktilla tasolla yhdistävät säikeet, sanovat Milena Arnkil, Ruska Berghäll ja Heidi-Annica Ljungqvist.

Jos omaa elinluovutuskorttia ei pääse hakemaan paikanpäältä, paperisen kortin voi tilata ilmaiseksi kotiinsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Älypuhelinsovellus löytyy kaikista sovelluskaupoista nimellä elinluovutus.

Luovuttaja-lähettiläät

Luovuttaja-kampanjan lähettiläinä on viisi rohkeaa julkkisuuden henkilöä: fitnessbloggaaja Janni Hussi, vapaaottelija Teemu Packalén, laulaja Kim Herold, radio- ja televisiojuontaja Tuija Pehkonen ja jääkiekkoilija Pekka Jormakka

Helsinki 8.10 klo 11 Luovuttaja


Palaa otsikoihinTuiskutuulia footer
Olen kiitollinen luovuttajalle, joka on eläessään antanut luvan elintensä irrottamiseen ja useamman ihmisen elämänlaadun ja hengen pelastamiseen.
Tuisku-Tuulia, Munuaisensiirron saanut
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä