Ajankohtaista

12.10.2017 8.00

Munuaissiirto elävältä luovuttajalta vaatii lakimuutoksen

Suomen laki estää luovuttamasta toisen munuaisensa sitä tarvitsevalle läheiselle, joka ei ole lähisukulainen tai asu samassa osoitteessa. Munuaissiirto elävältä luovuttajalta on turvallinen tutkitulle luovuttajalle ja paras vaihtoehto saajalle. Munuais- ja maksaliitto, elinsiirtolääkärit ja monet kansanedustajat vaativat lain muuttamista.

Uutta munuaista odottaa Suomessa jo noin 450 ihmistä. Viime vuonna munuaissiirtoja tehtiin 262. Suurimmassa osassa siirrettävä munuainen oli saatu aivokuolleelta luovuttajalta, sillä elävältä luovuttajalta tehtyjä siirtoja oli vain 21. Tänä vuonna munuaissiirtoja on tehty syyskuun loppuun mennessä 177. Näistä elävältä luovuttajalta oli 22.

Sopivan munuaisen löytyminen kuolleelta luovuttajalta kestää keskimäärin puolitoista vuotta, mutta moni joutuu odottamaan pidempään. Elävältä luovuttajalta tehtyjen munuaissiirtojen määrän lisääminen olisi hyvä tapa helpottaa epäsuhtaa munuaista odottavien ja siirrettävien munuaisten välillä.

– Munuaissiirtoa tarvitseva saa elävältä luovuttajalta tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana, jolloin vältytään pitkältä ja epävarmalta odotusajalta. Elävältä luovuttajalta siirretty munuainen alkaa toimia lähes aina heti siirtoleikkauksen jälkeen, mikä nopeuttaa leikkauksesta toipumista ja siirteen pitkäaikaisennuste on parempi kuin kuolleelta luovuttajalta saadun siirteen, sanoo professori Helena Isoniemi HUS:n Elinsiirto- ja maksakirurgian klinikalta.

Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkitulle luovuttajalle. Ihminen pärjää hyvin myös yhdellä munuaisella. Jäljelle jäänyt munuainen pystyy parantamaan toimintaansa niin, että se vastaa normaalia kahden munuaisen toimintaa.

Nykyisen kudoslain mukaan täysi-ikäinen henkilö voi luovuttaa toisen munuaisensa vain lähiomaisensa tai muun läheisensä sairauden hoitoa varten. Lain tulkinnan mukaan muita läheisiä ovat vain luovuttajan kanssa samassa taloudessa asuva henkilöt. Munuais- ja maksaliitto on vaatinut lain muuttamista niin, että vaatimus tiukasta lähisukulaisuudesta tai yhteisestä osoitteesta poistuisi. Tällöin toisen munuaisensa voisi luovuttaa läheisen auttamiseksi myös esimerkiksi täti, serkku tai jopa hyvä ystävä.

Kansanedustaja, erikoislääkäri Sari Tanus teki lain muuttamiseksi kesällä 2016 lakialoitteen, jonka allekirjoitti 116 kansanedustajaa.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kautta aloite on edennyt sosiaali- ja terveysministeriön valmisteltavaksi. Ministeriö on ilmoittanut, että sote- ja maakuntauudistuksen kiireiden vuoksi se pystyisi ottamaan lain työn alle aikaisintaan keväällä 2018, Sari Tanus sanoo.

– Käsittelyn nopeuttamiseksi ministeriöön on vedottu usealta eri taholta. Sosiaali- ja terveysvaliokunta sekä munuais-, maksa- ja elinsiirtopotilaiden eduskunnan tukiryhmä ovat toimittaneet ministeriöön kirjelmät, joissa pyydetään ministeriön ryhtyvän valmistelemaan lakia ensi tilassa, Tanus jatkaa.

Munuaissiirto vapauttaa saajansa dialyysi- eli keinomunuaishoidosta ja antaa mahdollisuuden viettää normaalia elämää. 

– Munuaissiirto vaikuttaa merkittävästi sen saajan elämänlaatuun. Onnistuneen siirron jälkeen moni palaa takaisin työhön. Munuaissiirto on myös kustannustehokas hoitomuoto, sillä se säästää yhteiskunnan varoja satoja tuhansia euroja dialyysihoitoon verrattuna, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.


Palaa otsikoihinTuiskutuulia footer
Olen kiitollinen luovuttajalle, joka on eläessään antanut luvan elintensä irrottamiseen ja useamman ihmisen elämänlaadun ja hengen pelastamiseen.
Tuisku-Tuulia, Munuaisensiirron saanut
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä