Ajankohtaista

8.10.2016 7.30

Ole luovuttaja Kolmen sepän aukiolla

Elinluovutuskortti-kiertue huipentuu Helsinkiin Euroopan elinsiirtopäivänä 8.10., kun Kolmen Sepän aukiolle nousee klo 11 Luovuttaja-installaatio. Elinluovutuskortin allekirjoittamalla voi lunastaa yhden installaation 450 paidasta. Paitojen Luovuttaja-logon on suunnitellut Ivana Helsinki.

Tänään vietetään Euroopan elinsiirtopäivää. Elinluovutuskorttia tunnetuksi tekevä Luovuttaja-kiertue huipentuu Kolmen sepän patsaalle Helsinkiin.

Aalto-yliopiston taidekasvatuksen opiskelijoiden suunnittelema Luovuttaja-installaatioon kuuluu 450 Special Edition Luovuttaja-paitaa, joiden logon on suunnitellut Ivana Helsinki. Määrä vastaa tällä hetkellä elinsiirtoa odottavien määrää. Installaatio purkautuu, kun ohikulkija luovuttaa, eli allekirjoittaa elinluovutuskortin, ja saa paidan itselleen.

– Ihmiset voivat olla toisilleen turva- ja suojaverkko, vaikka tietämättään ja tuntemattomille. Halusimme tehdä hetkeksi näkyväksi ihmisiä ja heidän tarinoitaan yleensä hyvin abstraktilla tasolla yhdistävät säikeet, sanovat Milena Arnkil, Ruska Berghäll ja Heidi-Annica Ljungqvist.

Jos omaa elinluovutuskorttia ei pääse hakemaan paikanpäältä, paperisen kortin voi tilata ilmaiseksi kotiinsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Älypuhelinsovellus löytyy kaikista sovelluskaupoista nimellä Elinluovutus.

– Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut.  Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, hänen tahtoaan tiedustellaan omaisilta. Kortti kertoo läheisillekin tahdon selkeästi, elinluovutuskortin markkinoinnista vastaavan Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa muistuttaa.

Helsinki 8.10 klo 11 Luovuttaja


Palaa otsikoihinTuiskutuulia footer
Olen kiitollinen luovuttajalle, joka on eläessään antanut luvan elintensä irrottamiseen ja useamman ihmisen elämänlaadun ja hengen pelastamiseen.
Tuisku-Tuulia, Munuaisensiirron saanut
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä