Ajankohtaista

10.10.2017 8.00

Sano kyllä englanniksi

Elinluovutuskortti on edelleen selkein tapa kertoa oma elinluovutustahtonsa. Kortin voi täyttää suomen lisäksi nyt myös ruotsiksi ja englanniksi. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa myös kertomaan tahtonsa läheisille elinsiirtoviikon kunniaksi – ihan millä kielellä tahansa.

Suomen lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Elinluovutuskortti kertoo tahdon selvästi myös läheisille, koska juuri heiltä kysyttäisiin mahdollisen luovuttajan mielipidettä. Myös Suomessa matkaileva tai asuva ulkomaan kansalainen voi olla elinluovuttaja. Elinluovutuskortti on nyt saatavilla myös englanninkielisenä aiempien suomen ja ruotsin lisäksi, jotta kortin täyttäminen ei jää kielestä kiinni.

– Suomalainen voi halutessaan täyttää matkoilleen mukaan elinluovutuskortin englanniksi, mutta on tärkeää muistaa, että jo eri Euroopan maissa on erilaiset lainsäädännöt ja kussakin maassa noudatetaan maan omaa lakia. Joissakin kortti riittää tahdonilmaisuksi, toisissa vaaditaan lähiomaisen lupa, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Kaikissa tapauksissa on tärkeintä, että läheiset tietävät mahdollisen luovuttajan elinluovutustahdon. Varsinkin ulkomaalaisen ollessa kyseessä omaisten kanssa keskustelu korostuu. Harvassa perheessä asia on kuitenkin noussut esille ja kun kysymys esitetään yllättäen, voi siihen olla vaikea vastata.

– Ottakaa elinluovutustahtonne puheeksi kotona jo tänään, ihan millä kielellä tahansa, Inomaa muistuttaa.

Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi netissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi.

Euroopan elinsiirtopäivä 14.10.
Euroopan elinsiirtopäivää vietetään Suomessa lauantaina 14.10. Elinsiirtoviikko käynnistyy kuitenkin jo maanantaina 9.10., kun Odota-kampanja käynnistyi osoitteessa www.odota.fi  ja somessa. Kampanja kertoo, miltä elinsiirron odottaminen tuntuu. Tai miltä tuntuu, kun läheinen odottaa elinsiirtoa. Kampanjaan kuuluu odottamisesta kertova ilmiövideo ja viisi tarinaa videolla ja lisää sivuilla. Odotuksen voi bongata myös vaikka Helsingin Asematunnelin videotauluilla.

organdonationcard kortti englanniksi


Palaa otsikoihinTuiskutuulia footer
Olen kiitollinen luovuttajalle, joka on eläessään antanut luvan elintensä irrottamiseen ja useamman ihmisen elämänlaadun ja hengen pelastamiseen.
Tuisku-Tuulia, Munuaisensiirron saanut
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä