Ajankohtaista

14.10.2017 9.00

Tänään on Euroopan elinsiirtopäivä

Odotitko kiivaasti viikonloppua? Odotatko illalla baariin tai saunan lämpiämistä? Tai parhaillaan kaupan kassalla? Odotus päättyy kaikkien kohdalla tänään. Viiden sadan elinsiirtoa odottavan odotus ei kuitenkaan pääty. Se jatkuu vielä päiviä, viikkoja, kuukausia, joillakin vuosia. Käynnissä olleen Elinsiirtoviikon päättää tänään vietettävä Euroopan elinsiirtopäivä.

Jokainen odottaa koko ajan jotakin. Vielä eilen odotettiin viikonloppua, huomenna aletaan odottaa seuraavaa. Illalla osa odottaa baariin, toiset saunan lämpiämistä. Odotus päättyy aina aikana. Monen elinsiirtoa odottavan odotus vain jatkuu ja jatkuu: ennalta määräämättömän ajan päiviä, viikkoja, jopa vuosia. Kauanko sinä jaksaisit odottaa, että puhelimesi soi ja saat kutsun elinsiirtoon?

Suomessa elinsiirtoa odottaa jo yli 500 ihmistä. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä elinsiirtoja oli tehty 268. Viime vuonna siirtoja tehtiin 399.

Uutta munuaista odottaa tällä hetkellä 450 ihmistä. Sopivan munuaisen löytyminen kestää keskimärin 1,5 vuotta, mutta osa joutuu odottamaan paljon pidempään. Jatkuva dialyysihoito on silloin ainut vaihtoehto. Sydäntä voi odottaa apupumpun avulla kuukausia, kunhan muistaa ladata akut aina ennen kuin lähtee kotoa. Uusi maksa on joskus löydettävä nopeasti, kyse voi olla vain tunneista. Joillekin odottaminen kestää liian kauan, eivätkä he selviä siihen saakka, että sopiva elin löytyy.

Elinluovutuskortti on edelleen hyvä tapa ilmaista elinluovutustahto ja helppo tapa auttaa. Jos lompakkoon ei mahdu enää kortteja, puhelimeen voi ladata myös kaikista sovelluskaupoista ilmaiseksi Elinluovutus-appsin.

– Elinluovutuskortti kertoo tahdon selvästi myös läheisille, koska juuri heiltä kysyttäisiin mahdollisen luovuttajan mielipidettä. Puolet kansalaisista ei tiedä omaistensa kantaa elinluovutukseen, kertoo kampanjaa hallinnoivan Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Elinluovutuskortti on nyt saatavilla myös englanninkielisenä aiempien suomen ja ruotsin lisäksi, jotta kortin täyttäminen ei jää kielestä kiinni. Myös Suomessa matkaileva tai asuva ulkomaan kansalainen voi olla elinluovuttaja. 

– Ottakaa elinluovutustahto puheeksi kotona jo tänään, ihan millä kielellä tahansa, Inomaa muistuttaa.

Omien elintensä kelpoisuutta ei tarvitse itse arvioida ja myös iäkäs voi toimia luovuttajana. Vakava perussairauskaan ei ole este, sillä elimet voivat silti olla hyvässä kunnossa. Yksi elinluovuttaja auttaa keskimäärin kolmea ihmistä, mutta parhaimmillaan jopa kuusi voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta. Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkojen- ja haimansiirtoja.

Elinluovutus lyhyesti

  • Jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole kieltänyt sitä. Tahto pyritään selvittämään ja siitä keskustellaan omaisten kanssa.
  • Myös iäkäs voi olla elinluovuttaja. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida.
  • Jopa kuusi ihmistä voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta.
  • Elinluovutuskortti on edelleen tärkeä. Sen voi tilata suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi ilmaiseksi.
  • Kaikista sovelluskaupoista voi ladata ilmaiseksi Elinluovutus-sovelluksen.
  • Tahdon voi kirjata myös Omakantaan, mutta tieto ei vielä kulje sieltä kaikkiin terveydenhuollon yksiköihin.

Odota 235 päivää seuraavaan kesään


Palaa otsikoihinTuiskutuulia footer
Olen kiitollinen luovuttajalle, joka on eläessään antanut luvan elintensä irrottamiseen ja useamman ihmisen elämänlaadun ja hengen pelastamiseen.
Tuisku-Tuulia, Munuaisensiirron saanut
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä