Ajankohtaista

3.10.2018 12.00

Tulossa Elinsiirtoviikko 8.–13.10.2018

Euroopan elinluovutuspäivää vietetään lauantaina 13.10., mutta elinsiirtoviikko alkaa jo maanantaina 8.10. Munuais- ja maksaliiton järjestämä kampanja muistuttaa tänä vuonna, että luovuttaminen, ainakin elinluovuttaminen, pelastaa ihmishenkiä. Elinluovutustahdon ilmaiseminen on helppo tapa auttaa.

Viime vuonna Suomessa tehtiin 374 elinsiirtoa. Uutta elintä odottaa kuitenkin jatkuvasti noin 550 ihmistä. Määrä kasvaa koko ajan. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula.

Euroopan elinsiirtopäivä on lauantaina 13.10. ja koko viikko vietetään Elinsiirtoviikkoa. ”Luovuta featuring sinä” -kampanja nostaa juuri sinut pääosaan. Luovuttaminen on joskus positiivinen asia – elinluovuttaminen voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen. Jokainen on lain mukaan elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt, mutta mahdollisen luovuttajan tahto pyritään aina selvittämään. On tärkeää, että jokainen suomalainen miettii suhtautumisensa elinluovutukseen ja ilmaisee sen jollain tavoin.

– Jokaiselle löytyy sopiva keino, ja jos haluaa olla varma, voi tahdon ilmaista kaikilla tavoilla. Elinluovutustahdon voi ilmaista allekirjoittamalla elinluovutuskortin, lataamalla sovelluksen tai kirjaamalla Omakantaan sekä kertomalla siitä läheisilleen, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman- ja ohutsuolensiirtoja. Elinsiirto on joskus ainoa vaihtoehto, pitkälle edenneen munuais-, maksa-, sydän-, keuhko- tai suolistosairauden hoitoon. Munuaisten toimintaa voidaan korvata dialyysi- eli keinomunuaishoidolla. Sydämen toimintaa voidaan tukea mekaanisella tukilaitteella. Elinsiirto on kuitenkin parempi vaihtoehto ennusteen, elämänlaadun ja kustannusten kannalta.

”Luovuta featuring sinä” -kampanja
Kampanja käynnistyy maanantaina 8.10. ja Euroopan elinsiirtopäivää vietetään 13.10. lauantaina. Kampanjaan kuuluva Muisto vaan -biisi julkaistaan maanantaina. Keskiviikkona on tietoa Munuais- ja maksaliiton teettämästä tuoreesta gallupista elävästä munuaisen luovutuksesta. Viikon aikana on luvassa myös muuta mielenkiintoista tietoa elinluovutuksesta ja elinsiirroista.

Elinluovutuskortti somessa
Facebook @kyllaelinluovutukselle
Instagram @elinluovutuskortti
Twitter @elinluovutus

Luovuta feat sinä 1 elinsiirtoviikkoPalaa otsikoihinTuiskutuulia footer
Olen kiitollinen luovuttajalle, joka on eläessään antanut luvan elintensä irrottamiseen ja useamman ihmisen elämänlaadun ja hengen pelastamiseen.
Tuisku-Tuulia, Munuaisensiirron saanut
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä