Uusi munuainen oli uusi mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kolme vuotta. Vaikka välillä onkin ollut vaikeaa, hän miettii, että sairaus on antanut enemmän kuin ottanut.

Tuiskutuulia kertomus

Tuisku-Tuulia sairastui 11-vuotiaana harvinaiseen autoimmuunisairauteen nimeltä APECED. Vuonna 2006 sairaus oli vahingoittanut munuaistiehyitä niin paljon, että hänellä todettiin munuaisten vajaatoiminta. Lääkäri löi käteen ruokavalio-ohjeet ja dialyysioppaat samalla kertaa.

Tuisku-Tuulia oli liittynyt VPK:hon ja alkanut käydä salilla ja lenkillä. Alussa penkistä nousi pelkkä tanko, mutta jo parin kuukauden päästä hän nosti oman painonsa. Kestävyyskunto ei kuitenkaan kohonnut, juoksulenkillä puhti loppui täysin. Eikä ihme, munuaisten vajaatoiminnan vuoksi hemoglobiini oli reilusti alle 100.

– Ajattelin ensin, että munuaiset menevät vaihtoon kuitenkin, turha lääkärin on totella, mutta pian tulin järkiini ja aloin noudattaa ruokavaliota ja syödä lääkkeet säännöllisesti.

Se kannatti, sillä dialyysin aloitukseen meni kuusi vuotta.

– Aloitin dialyysin syksyllä 2012 omasta pyynnöstäni. Olimme juuri käyneet vaeltamassa Kolilla Herajärven kierroksen. Jaksoin sen hyvin, mutta väsytti koko ajan niin paljon, että opiskelu oli vaikeaa. Kun dialyysi alkoi, tuntui, että pilvi olisi poistunut päästä, ja ajatus kulki taas kirkkaasti."Olen kiitollinen luovuttajalle, joka on eläessään antanut luvan usean ihmisen hengen pelastamiseen."

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista lähes kaksi vuotta.           

– Odottaminen oli raskasta, koska piti olla koko ajan tavoitettavissa.

Syyskuussa 2014 puhelin soi viideltä aamulla: sopiva munuainen oli löytynyt.

Toipuminen munuaisensiirrosta vei aikansa, mutta jo neljä kuukautta siirtoleikkauksesta Tuisku-Tuulia aloitti treenaamisen – hän oli päättänyt osallistua elinsiirron saaneiden urheilukisoihin jo heräämössä leikkauksen jälkeen.

Kymmenvuotiaana tytön salainen unelma oli ollut juosta oikeasti kilpaa, ei vain koulun liikuntatunnilla. Nyt Sandra antaa mahdollisuuden toteuttaa vanha haave. Sandra on Tuisku-Tuulian uusi munuainen.

– Terveenä en ikinä olisi päässyt kisaamaan arvokisoihin, nyt siihen on mahdollisuus.

Ensimmäiset kisat ovat Elinsiirron saaneiden EM-kisat Vantaalla 2016. Tuisku-Tuulian lajeja ovat 100 metrin juoksu, 4x100 metrin viesti ja kuulantyöntö.

Tuisku-Tuulia ajattelee, että asiat pitää ottaa sellaisina kuin ne tulevat vastaan.

– Joskus saatan ajatella, että miksi juuri minä. Yritän kuitenkin kääntää asian niin päin, että miksi en minä? Nykyään ajattelen jopa, että sairaudet ovat antaneet enemmän kuin ottaneet. Ilman sairautta olisin paljon keskeneräisempi, ujompi ja itsekkäämpi.

Sairaus on opettanut arvostamaan terveyttä.

– Osaan nauttia ajasta, kun kaikki on hyvin eikä mihinkään satu, ja arvostaa sitä, että voin elää normaalia elämää. Moneen asiaan emme voi vaikuttaa, mutta se, mihin voimme aina vaikuttaa, on oma asenne.

– Olen kiitollinen luovuttajalle, joka on eläessään antanut luvan elintensä irrottamiseen ja useamman ihmisen elämänlaadun ja hengen pelastamiseen.Tuija Pehkonen Luovuttaja
Täytin elinluovutuskortin täytettyäni 18 vuotta. Minusta se on kansalaisvelvollisuus.
Tuija Pehkonen, Juontaja
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä