Haimansiirto

Haiman siirto soveltuu pienelle osalle munuaisten vajaatoimintaa sairastavista tyypin 1 diabeetikoista.  Haimansiirron tavoitteena on palauttaa insuliinintuotanto ja glukoositasapaino normaaliksi ja hidastaa uusien diabeteskomplikaatioiden kehittymistä. Onnistunut haimansiirto voi myös vähentää jo syntyneitä vaurioita.

Yleisesti Suomessa haimansiirto tehdään yhdessä munuaisensiirron kanssa. Haima saadaan munuaisen kanssa samalta aivokuolleelta luovuttajalta.

Diabeteksen aiheuttama munuaisvaurio on Suomessa yleisin munuaisensiirron syy. Tyypin 1 diabeteksessa haiman insuliinia tuottavat solut eivät toimi, minkä vuoksi verensokerin määrä suurenee. Haimansiirto on ainoa menetelmä, jolla voidaan päästä insuliinihoidosta eroon moneksi vuodeksi. Tavoitteena on estää diabeteksen aiheuttamien muiden komplikaatioiden kehittyminen.

Haimansiirtoja on tehty vasta vuodesta 2010. Haimansiirtojen tulokset ovat Suomessa olleet hyviä. Siirrännäinen on toisen ihmisen kudosta. Elinsiirtoon liittyy aina hyljintäriski. Hyljinnänestolääkitystä on käytettävä lopun elämää.


Juha footer
Olen saanut lahjan, jonka arvoa ei voi rahassa mitata. Yritän omasta puolestani pitää siitä niin hyvää huolta kuin pystyn.
Juha, Haiman- ja munuaisensiirron saanut
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä