Lasten elinsiirrot

Elinsiirtoa tarvitsevilla lapsilla on usein synnynnäinen vika, joka aiheuttaa vakavan sairauden. Vaivat ilmenevät jo lapsen ensimmäisinä elinkuukausina. Elinsiirto on parantumattoman sairauden viimeinen hoitokeino.

Myös pieni lapsi voi tarvita elinsiirron. Lasten elimistä on jatkuva pula. Lasten elinsiirroissa käytetään valtaosin aikuisilta saatavia elimiä.

Munuaisensiirroista neljänneksessä on luovuttajana ollut toinen vanhemmista. Elävien luovuttajien määrää pyritään lisäämään jatkuvasti. Maksansiirrot tehdään aivokuolleen aikuisen luovuttajan maksan osasta. Sydämen ja keuhkon odotusajat venyvät usein pitkiksi, sillä luovuttajan ja saajan on oltava melko samankokoisia.

Tärkein syy lasten munuaisensiirtoihin on suomalaiseen tautiperimään kuuluva synnynnäinen nefroosi (CNF). Munuaisensiirto tehdään silloin jo alle kahden vuoden iässä. Myös virtsateiden synnynnäiset epämuodostumat ovat yleinen syy munuaisensiirtoon. Vuosittain lapsille ja nuorille tehdään 10–20 munuaisensiirtoa.

Lasten maksansiirron yleisin syy on synnynnäinen sappitieatresia eli sappiteiden puutos. Muita syitä ovat aineenvaihduntasairaudet, maksasyöpä ja maksatulehdus. Suomessa noin 100 lasta on saanut uuden maksan.

Lapsen sydämensiirtoon voi johtaa synnynnäinen sydänvika tai kardiomyopatia. Lapsi voi joutua odottamaan sydämensiirtoa pitkään, koska luovuttajan ja saajan on oltava kohtalaisen samankokoisia.

Lapsen keuhkonsiirron syynä voi olla synnynnäinen vaikea sydänvika, joka on vaurioittanut keuhkoverenkierron pysyvästi, tai muu harvinainen keuhkosairaus. Myös keuhkonsiirto lapsi voi joutua odottamaan pitkään, koska luovuttajan ja saajan on oltava kohtalaisen samankokoisia. Lapselle voidaan siirtää myös aikuiselta luovuttajalta kokonaisen keuhkon sijaan sopivan kokoinen keuhkolohko.

Suolensiirron syynä voi olla lyhytsuolioireyhtymä, suolen mobiliteettihäiriöt sekä harvinaiset suolen limakalvosairaudet ja kasvaimet.

Elinsiirron jälkeen lasten ja nuorten kasvu ja kehitys on pääosin normaalia ja elämänlaatu hyvä.


Sampo footer
Sampon tulevaisuus on hänen omissa käsissään. Taistelulentäjää hänestä ei kuulemma tule, mutta kaikki muu on mahdollista.
Sampo, Maksansiirron saanut
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä