Sydämensiirto

Sydämensiirtoa käytetään vakavan sydänsairauden hoitoon silloin, kun muita hoitoja ei enää ole. Ennen siirtoleikkausta sydämen toimintaa voidaan tukea mekaanisella tukilaitteella. Uusi sydän saadaan aivokuolleelta luovuttajalta. Sydämensiirron saanut voi elää normaalia elämää.

Suomessa tehdään vuosittain noin 20 sydämensiirtoa, mutta siirteitä tarvittaisiin 25–35. Sydämensiirtoa joutuu keskimäärin odottamaan useita kuukausia, jopa vuosia, veriryhmästä riippuen. Osa sydämensiirtoa odottavista tarvitsee sydämen vajaatoiminnan vuoksi mekaanista tukihoitoa.

Sydämensiirtoa harkitaan silloin, kun sairaus on edennyt niin pitkälle, ettei muita tehokkaita hoitokeinoja enää ole. Yleisimmin sydämensiirto tehdään sydänlihasta ohentavan sairauden tai sepelvaltimotaudin aiheuttaman peruuttamattoman sydänlihasvaurion vuoksi.

Suomessa on tehty noin 550 sydämensiirtoa. Onnistuneen sydämensiirron jälkeen voi elää normaalia elämää. Tutkimusten mukaan elämänlaatu on samalla tasolla muiden kanssa.

Siirrännäinen on toisen ihmisen kudosta. Elinsiirtoon liittyy aina hyljintäriski. Hyljinnänestolääkitystä on käytettävä lopun elämää.

Myös pieni lapsi voi tarvita uuden sydämen. Syynä voi olla synnynnäinen sydänvika tai kardiomyopatia. Lapsi voi joutua odottamaan sydämensiirtoa pitkään, koska luovuttajan ja saajan on oltava kohtalaisen samankokoisia.

 

 


Marjo footer
Sydämensiirto ei estä tekemästä mitään, mitä haluan. Elämä vanhan sydämen kanssa olisi ehkä tylsempää, tuskin olisin ainakaan urheilija.
Marjo, Sydämensiirron saanut
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä