Euroopan elinsiirtopäivä 8.10.2016

Euroopan elinsiirtopäivä oli lauantaina 8.10. Tapahtumaa vietettiin Suomessa Luovuttaja-kiertueen muodossa, jolloin neljälle paikkakunnalle nousee vuorovaikutteinen installaatio Luovuttaja-paidoista.

luovuttaja logo keltainen tausta WEBth


Kampanjapaitojen logon oli suunnitellut suomalaisen muodin kirkkain tähti, Ivana Helsinki. Printti mukailee old school -tatuointeja.

– Tatuoinnit ovat perinteisesti olleet rohkeiden merenkävijöiden tai muuten vain “kovien tyyppien” juttuja. Halusimme luoda tyylikkään, mutta ajatuksia herättävän Luovuttaja-logon viestimään tärkeästä asiasta, Ivana Helsingin markkinoinnista vastaava Pirjo Suhonen kertoo.


Luovuttaja-kiertue

Luovuttaja-kiertue muistutti elinluovutuskortin allekirjoittamisesta. Oppilaitokset tekivät vuorovaikutteisen installaation Luovuttaja-paidoista 4 eri kaupunkiin. Special Edition -paidan Ivana Helsinki -logolla sai omakseen vain kampanjan aikana. Installaatiot purkautuivat, kun ohikulkija allekirjoitti elinluovutuskortin tai latasi elinluovutus-sovelluksen ja sai itselleen Luovuttaja-paidan.

Jyväskylä 5.10. kävelykatu klo 13 alkaen
Tampere 6.10. Koskipuisto klo 13 alkaen
Kuopio 7.10. Kauppatori klo 13 alkaen
Helsinki 8.10. Kolmen sepän aukio klo 11–15Luovuttaja-lähettiläät

Luovuttaja-kampanjan lähettiläinä oli viisi rohkeaa julkisuuden henkilöä, jotka eivät ole luovuttaneet elämässä, mutta uskaltavat olla luovuttajia silloin, kun se johtaa hyvään.

Mukana ovat vapaaottelija Teemu Packalén, Jokereiden pelaaja Pekka Jormakka, Yle Puheella ohjelmaa luotsaava Tuija Pehkonen, fitnessbloggaaja Janni Hussi ja laulaja Kim Herold. Kampanjan kuvat ovat huippuvalokuvaaja Robert Lindströmin käsialaa. Julkkikset poseeraasivat kuvissa kampanjan Luovuttaja-paidassa, jonka logon on suunnitellut Ivana Helsinki.Janni Hussi juliste WEBth

Kim Herold juliste WEBth
Pekka Jormakka WEBth
Teemu Packalen juliste WEBth
Tuija Pehkonen juliste WEBth


Jyväskylä keskiviikko 5.10. klo 13

Jyväskylän kävelykadulla on ammattiopiston ensimmäisen vuoden käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon opiskelijoiden suunnittelema installaatio. Vuorovaikutteinen installaatio koostuu sadasta kampanjan Special Edition Luovuttaja-paidasta, jonka logon on suunnitellut suomalaisen muodin ykköstähti Ivana Helsinki. Ohikulkija voi saada palan installaatiosta eli paidan itselleen. Luovuttaja-paitoja on jaossa sata kappaletta. Installaatio purkautuu, kun ohikulkija allekirjoittaa elinluovutuskortin.

– Installaation näyttävyys syntyy korkeuseroista, mikä kuvastaa ihmisverkostoa. Haluamme muistuttaa, että lopulta olemme kaikki ovat yhtä, Jyväskylän ammattiopiston opettaja Anni Honkala paljastaa.

Tampere torstai 6.10. klo 13

Tampereen Koskipuistossa on Tampereen ammattikorkeakoulun Fine Art -opiskelijoiden osuuskunnan suunnittelema interaktiivinen kolmiulotteinen valoteos.

– Installaatiossa luovuttaja ja vastaanottaja ovat saman katon alla ja näin tärkeässä yhteydessä toisiinsa. Valo syttyy sitä mukaan, kun ohikulkija allekirjoittaa elinluovutuskortin. Paitojen vähentyessä valoa paljastuu yhä enemmän ja lopulta teos on pelkkää valoa, yksi teoksen tekijöistä Tereza Holubova paljastaa.

Kuopio perjantai 7.10. klo 13

Savonia-ammattikorkeakoulun teollisen muotoilun sekä koru- ja jalometallimuotoilun ensimmäisen vuoden opiskelijat rakentavat Puijonkadun ja Kauppakadun risteykseen urbaanin ilmapallometsän. Ohikulkija voi saada palan installaatiota eli paidan itselleen.

– Luovuttaja-paitoihin sidotuista ilmapalloista luodaan elämyksellinen metsä, jonka läpi elinluovutuskortin allekirjoittanut voi kulkea ja valita sieltä oman puunsa eli pallon ja paidan, kertoo kuvataiteilija, Savonia muotoilun kuvallisen ilmaisun ja viestinnän lehtori Sirpa Miettinen.

Helsinki lauantai 8.10. klo 11

Helsingin Kolmen Sepän patsaalle nousee lauantaina 8.10 klo 11 Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun taidekasvatuksen opiskelijoiden suunnittelema Luovuttaja-installaatio.

– Ihmiset voivat olla toisilleen turva- ja suojaverkko, vaikka tietämättään ja tuntemattomille. Halusimme tehdä hetkeksi näkyväksi ihmisiä ja heidän tarinoitaan yleensä hyvin abstraktilla tasolla yhdistävät säikeet, sanovat Milena Arnkil, Ruska Berghäll ja Heidi-Annica Ljungqvist.


Jyväskylä 5.10.

Tampere elinsiirtopäivä 6.10.
.

Kuopio elinsiirtopäivä 7.10.

Helsinki 8.10 klo 11 Luovuttaja
Euroopan elinsiirtopäivä 2015

Videoille Radio Helsingin päätoimittaja Maria Veitola, toimittaja Kirsi Alm-Siira, Jokereiden pakki Ossi Väänänen ja räppärit Karri Koira ja Särre näyttivät, miten helppoa elinluovutuskortin tekeminen on.

Elinluovutuskortin täyttämisen lisäksi on tärkeää kertoa oma tahto läheisilleen. Heiltä kysytään mahdollisen luovuttajan mielipidettä. Jos asiasta ei ole keskustelu kotona, kysymykseen voi olla vaikea vastata.

– Kuoleman jälkeiset asiat hermostuttavat luonnollisesti meitä kaikkia, eikä niitä halua ajatella.  Elinluovutuskortti on käytännöllinen väline puhua vaikeista asioista, jotka täytyy käydä kuitenkin läpi jossain vaiheessa, Maria Veitola sanoo.

– Elinluovutuskortissa on kyse vähän samasta kuin henkivakuutuksesta tai testamentista. Kun sen kerralla puhuu läheisten kanssa, aiheeseen ei tarvitse enää palata, Kirsi Alm-Siira pohtii.

– Ajan jättäessä elinvoimaisesta ihmisestä ja sielun jatkaessa eteenpäin, voi pelastaa jonkun onnekkaan hengen tekemällä viimeisen hyvän työn antamalla jo taakseen jääneen ruumiin tarvitsevien käyttöön, Ossi Väänänen sanoo.

– Eipä ole tullut tässä kiireisessä maailmassa paljon pohdittua mitä mun elimille tapahtuu kuoleman jälkeen, mutta jos näin helposti voin auttaa muita, niin tottakai sen teen, sanoo Karri Sirén aka Karri Koira. 

– Elinluovutuskortti edustaa mulle yhteisölähtöistä ajattelua. Elämässä on muutakin kuin me itse yksilöinä. Jos mun elimistä on jotain hyötyä, niin ilomielin suon ne jonkun toisen käyttöön, sanoo Miika Särmäkari aka Särre.


Radiomainos 2015

Elinluovutuskortti-radiomainos muistuttaa tekemään kortin ja kertomaan siitä läheiselle.elinluovutuskortti kampanjan tähdet


Euroopan elinsiirtopäivä 2014Elintanssi

Ansku Bergströmin elintanssi tanssittiin Euroopan elinsiirtopäivänä 2014. Tanssia voi edelleen, jos sanoo KYLLÄ elinluovutukselle.Risto sai munuaisen

Elinsiirtopäivän videossa Risto kertoo, miten munuaisten vajaatoiminta todettiin ja miltä tuntui saada uusi munuainen. Tänä vuonna Riston elämässä on ollut paljon yllätyksiä.kirsi alm siira elinluovutuskortti 2

Elinsiirtopäivä 2014

Kampin Narinkkatorilla järjestettiin suurtapahtuma 11.10.2014. Tilaisuuden juonsi Kirsi Alm-Siira.

elinsiirtopäivä2014 enea

Elinsiirtopäivä 2014

Narinkkatorilla elinsiirron saaneet kertoivat elämästään. Enea on saanut kaksi maksansiirtoa.

Elinsiirtopäivä 2012 Helsinki Jokerit

Elinsiirtopäivä 2012

Helsingissä sanottiin KYLLÄ Jokerien kotiottelussa ja jaettiin hallilla kortteja.

Elinsiirtopäivä 2011 tytöt

Elinsiirtopäivä 2011

Kuopiossa kehotettiin näyttämään KYLLÄ elinluovutukselle ja lataamaan kuva nettiin syksyllä 2011.

Ansku Bergström elinluovutuskortti 2

Elinsiirtopäivä 2014

Ansku Bergströmin vetämässä elintanssissa sadat sanoivat KYLLÄ ja tanssivat mukana.

elinsiirtopäivä2014 yleisö2

Elinsiirtopäivä 2014

Helsinkiin kokoontui elinsiirtopäivän suurtapahtumaan satoja ihmisiä ympäri Suomea.

Elinsiirtopäivä 2012 Tampere Tappara

Elinsiirtopäivä 2012

Runo-poika ojensi KYLLÄ-kortin Tampereella Tapparan pelaajille Hakametsän jäähallilla.

Elinsiirtopäivä 2011 Kalpa

Elinsiirtopäivä 2011

Kuopiossa myös KalPan pelaajat näyttivät KYLLÄ elinluovutukselle ja hallilla jaettiin elinluovutuskortteja.

Ella Pyhältö kortti

Elinsiirtopäivä 2014

Näyttelijä Ella Pyhältö lausui odottamisen runon sanoin Narinkkatorin tapahtumassa.

elinsiirtopäivä2014 skinnari

Elinsiirtopäivä 2014

Valtiovallan tervehdyksen toi kansanedustaja Jouko Skinnari, joka kertoi maksansiirrostaan.

Elinsiirtopäivä 2012 Helsinki

Elinsiirtopäivä 2012

Helsingissä järjestettiin kaupunkitapahtuma vuoden 2012 elinsiirtopäivänä.

KYLLÄ elinluovutukselle Kampissa 2010

Elinsiirtopäivä 2010

Euroopan elinsiirtopäivänä vuonna 2010 Kampin aukiolla 300 ihmistä seisoi symbolisessa elinsiirtojonossa

Mitra Kaislaranta kyllä etusivu

Elinsiirtopäivä 2014

Narinkkatorilla KYLLÄ elinluovutukselle sanoi Idols-voittaja vuosimallia 2013 Mitra.

elinsiirtopäivä2014 mitra

Elinsiirtopäivä 2014

Narinkkatorin suurtapahtuma 11.10. huipentui, kun lavalle nousu Idols-voittaja 2013 Mitra.

Elinsiirtopäivä 2012 kaupunkitapahtuma

Elinsiirtopäivä 2012

Helsingin kaupunkitapahtumassa jaettiin ilmapalloja, kortteja ja tietoa vuonna 2012.

KYLLÄ elinluovutukselle Kampissa 2010 2

Elinsiirtopäivä 2010

Symbolinen elinsiirtojono Kampin aukiolla lyheni aina, kun joku ohikulkijoista allekirjoitti elinluovutuskortin.

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web