Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto on aina ollut osa Ellan elämää. Hän sai uuden maksan 9 kuukauden ikäisenä. Nyt hän on parikymppinen opiskelija. Maksansiirto ei ole estänyt harrastamasta, eikä se ole vaikuttanut ammatinvalintaan.

Ellalla todettiin syntymän jälkeen harvinainen synnynnäinen sappiteiden puutos eli sappitieatresia. Hänelle tehtiin maksansiirto 9 kuukauden ikäisenä. Omia muistikuvia Ellalla ei elinsiirrosta tietenkään ole, mutta vanhemmat ovat kertoneet, että sairaalassa jouduttiin viettämään pitkiä aikoja


ella sai maksansiirron

– En ole miettinyt, miksi sairaus tuli juuri minulle. Se on aina ollut osa itseä, Ella sanoo.

Tilanne on ollut pitkään vakaa. Lääkitystä on voitu vähentää ja kontrolliväliä pidentää.


Maksansiirto ei estä harrastuksia eikä vaikuttanut ammatinvalintaan.

 


Lääkkeet ovat normaalia arkea

Ella ottaa hyljinnänestolääkkeet kaksi kertaa päivässä, koska uusi maksa on vierasta kudosta. Hän on itse huolehtinut lääkkeiden ottamisesta jo ala-asteelta lähtien.

Pienenä lääkityksestä tuli näkyviä sivuvaikutuksia, minkä muut lapset huomasivat. Tietämättömyys aiheutti kiusaamista. Ella ei silti halunnut, että kouluun olisi tultu kertomaan hänen sairaudestaan ja maksansiirrosta.

– Olen oppinut vahvaksi ja puolustamaan itseäni. Pienenä en halunnut kertoa maksansiirrosta, myöhemmin olen kertonut niille, joille olen halunnut.

Maksansiirto ei vaikuta elämään

Maksansiirto ei ole tuonut rajoituksia elämään eikä Ella koe, että se olisi mitenkään vaikuttanut hänen nuoruuteensa. Kotona se oli luonnollinen asia, johon ei tarvinnut kiinnittää erityistä huomiota.

– Jos lähden illalla ulos kavereiden kanssa, otan lääkkeet mukaani. Kaverit muistuttavat niiden ottamisesta, he ovat niin tottuneita asiaan, Ella sanoo.

Ella on harrastanut palokuntaa 7-vuotiaasta lähtien. Hän on käynyt myös sammutustyön kurssin eli kutsu voi käydä tositoimiinkin. Hälytyksiä on tullut. Pari kertaa peruutus on tullut ennen palopaikalle ehtimistä, mutta kokemustakin on kertynyt.

Ammatinvalintaankaan maksansiirto ei vaikuttanut. Lääkäri sanoi, että kaikki on sallittua, mutta nyrkkeilyä hän ei kehota harrastamaan. Ella on valmistunut lähihoitajaksi. Nyt hän opiskelee ensihoitajaksi ja sairaanhoitajaksi.

– Edessä voi olla joskus uusi maksansiirto, mutta en oikeastaan mieti asiaa. Nyt menee hyvin.

 


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Veera odottaa munuaista

Veera odottaa munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiedä. Odottaminen on pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran pitää tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Lue lisää

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo on odottanut kahdesti pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. SItten elämää ylläpitävä dialyysihoito oli taas ainut vaihtoehto.

Lue lisää

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen sairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle ja perustamaan perheen.

Lue lisää

Erno odottaa munuaista

Erno odottaa munuaista

Erno on odottanut kolme vuotta uutta munuaista. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen jatkuu edelleen. Välillä se tuntuu raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.

Lue lisää

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Lue lisää

Tero sai uuden sydämen

Tero sai uuden sydämen

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa kuusi kuukautta. Se kulki mukana joka hetki. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman ja lähensi myös perheen välejä.

Lue lisää

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web