Erno odotti lähes neljä vuotta

Erno odotti uutta munuaista lähes neljä vuotta. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen tuntui välillä raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.


Erno

 Erno valmistui toukokuun 2014 lopussa lähihoitajaksi. Silloin 28-vuotiaan opiskelijan kevättalvi oli ollut kiireinen. Valmistujaisjuhlat sujuivat hyvin, mutta niiden jälkeen alkoi väsymys, päänsäryt ja oksentelu. Paria päivää myöhemmin Erno joutui sairaalaan. Hänet kiidätettiin siellä ensiavun kautta teho-osastolle. Lääkäri ei ensin edes uskonut veriarvojen tuloksia, niin pahoilta ne näyttivät. Totta se kuitenkin oli: Ernon munuaiset eivät toimineet.

Dialyysi piti aloittaa akuutisti ensin kaulakatetrin kautta, sitten hoidoksi valittiin vatsakalvodialyysi. Sen teho ei kuitenkaan riittänyt ja nykyään Erno on hemodialyysissä. Hän käy sairaalassa kolme kertaa viikossa. Yksi hoito kestää lähes viisi tuntia kerrallaan.

Matkalla tähän päivään vastoinkäymisiä on mahtunut enemmän kuin tarpeeksi. Korkea verenpaine on munuaisvian kanssa johtanut verisuonen pullistumaan aivoissa ja aivoverenvuotoon. Hoito on vaatinut leikkauksen.

Elokuussa 2016 Ernolle tuli kutsu siirtoon. Hän oli jo sairaalassa, kun selvisi, että munuainen ei ollutkaan sopiva. Edessä oli lähtö takaisin kotiin. Odottaminen jatkui. Ja jatkuu edelleen.

Erno myöntää, että välillä on haluttanut lyödä hanskat tiskiin. Perheen ja ystävien tuki on kuitenkin kannatellut eteenpäin. Aikoinaan Erno on auttanut muita kuuntelemalla, nyt osat ovat vaihtuneet.

Huhtikuussa 2018 onni vihdoin potki. Ernolle sopiva munuainen löytyi ja munuaisensiirto sujui hyvin.

–Ensin iski hämmennys muuttuneesta elämäntilanteesta, kun dialyysissä ei tarvinnut käydä ja sai syödä ja juoda vapaasti. Päällimmäisenä on nyt kiitollisuus elinluovutuksia ja lääketiedettä kohtaan sekä valtava onni ja syvä ilo."Välillä tuntuu siltä kuin olisin ruuhkan keskellä, enkä pysyisi itse mukana. Tiedän, että kutsu munuaisensiirtoon tulee silloin, kun sitä vähiten odottaa."


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Veera odottaa munuaista

Veera odottaa munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiedä. Odottaminen on pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran pitää tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Lue lisää

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo on odottanut kahdesti pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. SItten elämää ylläpitävä dialyysihoito oli taas ainut vaihtoehto.

Lue lisää

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen sairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle ja perustamaan perheen.

Lue lisää

Erno odottaa munuaista

Erno odottaa munuaista

Erno on odottanut kolme vuotta uutta munuaista. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen jatkuu edelleen. Välillä se tuntuu raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.

Lue lisää

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Lue lisää

Tero sai uuden sydämen

Tero sai uuden sydämen

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa kuusi kuukautta. Se kulki mukana joka hetki. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman ja lähensi myös perheen välejä.

Lue lisää

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web