Jonna sai lapsen sydämensiirron ansiosta

Ennen sydämensiirtoa Jonna ei jaksanut kävellä. Pelkkä puhuminenkin hengästytti. Uusi sydän jatkoi Jonnan elämää ja antoi mahdollisuuden saada oman lapsen. Jonna oli ensimmäinen Suomessa äidiksi tullut sydämensiirron saanut.

Jonnalla todettiin pienenä synnynnäinen aortan ahtauma. Ensimmäinen korjausleikkaus tehtiin, kun hän oli 8-vuotias. Seuraavassa leikkauksessa 15-vuotiaana sydämeen asennettiin mekaaninen keinoläppä. Aortan repeytymää korjattiin, kun Jonna oli 18-vuotias.


jonna sai sydämensiirron
Seuraavat kymmenkunta vuotta Jonna eli normaalia nuoren aikuisen elämää ja opiskeli. Hän ei halunnut edes ajatella sairautta. Sydämen vajaatoiminta kuitenkin eteni pikku hiljaa. Vuonna 2004 lääkäri sanoi, että Jonnan olisi hyvä alkaa valmistautua ajatukseen sydämensiirrosta.

"En voisi olla onnellisempi."


Voimat loppuvat

Oman sydämen toiminta heikkeni ja Jonnan kunto huononi. Lopulta hän ei jaksanut enää kävellä ja joutui pyörätuoliin. Pelkkä puhuminen hengästytti.

– Mietin, riittäisikö suojelusenkeleitä vielä sydämensiirtoleikkaukseen? Olinhan saanut jo kolme mahdollisuutta, voisiko neljäskin leikkaus onnistua.

Tammikuussa 2006 Jonna pääsi monien vaiheiden jälkeen sydämensiirtolistalle. Lääkärit olivat varoitelleet, että uutta sydäntä voisi joutua odottamaan pitkään. Kutsu tuli kuitenkin yllättäen jo maaliskuussa.

– Puhelin soi sunnuntaina iltayöstä. Ihmettelin, kuka soittaa niin myöhään, mutta mieheni arvasi heti, mistä on kysymys, Jonna kertoo.

Meilahden sairaalaan Helsinkiin oli lähdettävä puolessa tunnissa. Matka taittui ambulanssilla. Siirtoleikkauksesta Jonna heräsi tiistaina aamuyöstä. Sydämensiirto oli onnistunut.

Jo parin päivän päästä Jonna patistettiin kuntopyörän päälle. Ensimmäisellä kotilomalla pari viikkoa sydämensiirron jälkeen oli vuorossa kävelylenkki ulkona.

– Oli mahtavaa, että vaikka hengästyi, niin happi riitti ja pystyi jatkamaan liikkumista.

Seuraavana kesänä Jonna oli niin hyvässä kunnossa, että kipusi Lapin-lomalla Ylläkselle.

Uusi elämä lapselle

Jonna ja hänen miehensä toivoivat lasta, mutta tiesivät, että raskauteen liittyisi riskejä. Kestäisikö Jonnan sydän ja munuaiset raskauden ja synnytyksen? Jonna oli jo miettinyt, että hänen pitää sopeutua elämään ilman omaa lasta, kun poika yllättäen ilmoitti tulostaan. Lääkärit ehdottivat jopa raskaudenkeskeytystä.

– Olisin katunut loppuelämäni, jos emme olisi ottaneet riskiä.

Kuusi vuotta Jonnan sydämensiirron jälkeen syntyi terve Jaro-poika. Jonna oli ensimmäinen äidiksi tullut sydämensiirron saanut Suomessa. Hän oli hyvässä fyysisessä kunnossa ja raskaus meni hyvin.

– Oli ihmeellistä kuulla oman lapsen ensimmäinen parkaisu. Se oli kaiken pelon ja odotuksen arvoista.

Jonna on nyt nelikymppinen. Hän tietää, että uusi sydän kestää keskimäärin parikymmentä vuotta. Siirrosta on jo kulunut useampi vuosi. Hän luottaa kuitenkin lääketieteeseen ja sen kehitykseen. Nyt keskitytään perhe-elämään ja lapsen hoitoon.

– En voisi olla onnellisempi. Ihanaa, kun koti on täynnä lapsen tavaroita. Sydämensiirron ansiosta sain jatkoajan elämälle ja antaa uuden elämän lapselle.

 


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Veera odottaa munuaista

Veera odottaa munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiedä. Odottaminen on pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran pitää tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Lue lisää

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo on odottanut kahdesti pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. SItten elämää ylläpitävä dialyysihoito oli taas ainut vaihtoehto.

Lue lisää

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen sairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle ja perustamaan perheen.

Lue lisää

Erno odottaa munuaista

Erno odottaa munuaista

Erno on odottanut kolme vuotta uutta munuaista. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen jatkuu edelleen. Välillä se tuntuu raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.

Lue lisää

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Lue lisää

Tero sai uuden sydämen

Tero sai uuden sydämen

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa kuusi kuukautta. Se kulki mukana joka hetki. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman ja lähensi myös perheen välejä.

Lue lisää

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web