Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juha sai samalla kertaa uuden haiman ja munuaisen. Lahjan arvoa ei voi hänestä mitata millään mittarilla. Elinsiirronjälkeen hän on jälleen työkykyinen ja voi elää normaalia arkea perheensä kanssa.

Juhalla todettiin tyypin I diabetes, kun hän oli 19-vuotias. Nuorelle miehellä oli muutakin tekemistä kuin sairastaminen. Diabeteksen liitännäissairaudet eivät siinä vaiheessa tulleet mieleen.


juha sai haimansiirron

Kului yli 20 vuotta. Juha työskenteli nuoriso-ohjaajana ja oli mennyt naimisiinkin. Vuonna 2005 hänellä todettiin diabeteksen aiheuttama munuaisten vajaatoiminta. Joulukuussa 2008 oli aloitettava dialyysi- eli keinomunuaishoito.

– Dialyysin aloitus oli helpotus, koska kuntoni oli jo huono. Tiesin myös, että sitä kautta pääsisin munuaisensiirtolistalle, Juha kertoo.


"Haimansiirron jälkeen voin paremmin kuin koskaan."


Kolmas kerta toden sanoi

Juha sai valita itselleen sopivan dialyysimuodon. Hän teki päivittäisen vatsakalvodialyysin omatoimisesti kotona.

Juhan sisko oli valmis luovuttamaan veljelleen munuaisen. Valmistelut olivat jo viime metreillä, kun munuaisissa havaittiin rakenteellinen ero. Se esti siirron.

– Silloin harmitti, mutta myöhemmin selvisi, että se oli onni onnettomuudessa.

Lääkäri kertoi Juhalle uudesta vaihtoehdosta: munuaisen lisäksi voitaisiin siirtää myös uusi haima. Maailmalla haimansiirtoja oli tehty, mutta Suomessa niiden aloittamista vasta suunniteltiin. Juha päätti lähteä mukaan, koska hänen diabeteksensa hoitoa oli vaikea saada tasapainoon. Päätöstä seurasi paljon uusia kokeita. Myös motivaatiota hoitaa itseään jatkossa testattiin.

Juhannussunnuntaina 2010 Juha oli jo toisen kerran sairaalassa valmiina leikkaukseen. Siirto peruuntui, koska luovuttajan haima olikin vioittunut. Joulun alla kolmas kerta sanoi toden: Juha sai uuden haiman ja munuaisen samalla kertaa 7 tuntia kestäneessä leikkauksessa.

Mittaamattoman arvokas lahja

Juha toipui leikkauksesta nopeasti. Arki muuttui helpommaksi, kun dialyysiä ei enää tarvittu. Hän pystyi luopumaan insuliinihoidosta, eikä verensokeria pitänyt mitata joka hetki. Myös diabeteksen aiheuttamat häiriöt paranivat, muun muassa tunto palasi jalkoihin ja näön huononeminen pysähtyi.

Uudet elimet ovat vierasta kudosta. Juhan on syötävä hyljinnänestolääkitystä lopun ikänsä. Lääkkeet alentavat vastustuskykyä, minkä vuoksi Juhan oli luovuttava työstään lapsi- ja nuorisoryhmien kanssa. Hän on kuitenkin nykyään täysin työkykyinen ja tekee työtä kotoa.

Perheeseen syntyi ensimmäinen lapsi Juhan ollessa vielä dialyysihoidossa. Toinen tytär syntyi elinsiirron jälkeen. Nyt he elävät normaalia lapsiperheen elämää. Perheessä asuu myös yksi sijaislapsi, ja uusien sijoittamista on mietitty.

– Vaimon ja perheen tuki on ollut tärkeää sairauteen sopeutumisessa ja siirtoleikkauksesta toipumisessa.

Juha sanoo, ettei ole koskaan voinut näin hyvin.

– Olen saanut lahjan, jonka arvoa ei voi rahassa mitata. Yritän omasta puolestani pitää siitä niin hyvää huolta kuin pystyn.

 


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Veera odottaa munuaista

Veera odottaa munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiedä. Odottaminen on pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran pitää tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Lue lisää

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo on odottanut kahdesti pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. SItten elämää ylläpitävä dialyysihoito oli taas ainut vaihtoehto.

Lue lisää

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen sairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle ja perustamaan perheen.

Lue lisää

Erno odottaa munuaista

Erno odottaa munuaista

Erno on odottanut kolme vuotta uutta munuaista. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen jatkuu edelleen. Välillä se tuntuu raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.

Lue lisää

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Lue lisää

Tero sai uuden sydämen

Tero sai uuden sydämen

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa kuusi kuukautta. Se kulki mukana joka hetki. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman ja lähensi myös perheen välejä.

Lue lisää

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web