Jukka sai munuaisen puolisoltaan 

Keikkamuusikon työssä dialyysi vaati tarkkaa aikataulutusta. Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.


jukka miia

Seitsemän vuotta sitten Jukan munuaisarvot alkoivat huonontua. Hän pärjäsi lääke- ja ravitsemushoidolla useita vuosia, vaikka loppuaikana munuaisista toimikin vain 10 prosenttia. Vuoden 2016 tammikuussa oli kuitenkin aika aloittaa dialyysi.

Jukka on keikkamuusikko ja soittaa työkseen trumpettia. Hän teki hemodialyysin omatoimisesti kotona yleensä maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja aikaisin perjantaiaamulla. Siitä hän lähti suoraan keikalle, mistä kotiin pääsi joskus vasta sunnuntai-aamuna.

Miia tiesi, että munuaisen voi luovuttaa perhepiirissä, mutta hän luuli, että luovuttajan ja saajan pitää olla samaa veriryhmää. Näin ei kuitenkaan enää ole välttämättä. Elokuussa Miia ja hänen munuaisensa todettiin terveiksi. Hän pystyi luovuttamaan toisen munuaisensa Jukalle.

Leikkaus tehtiin muusikolle sopivasti Sibeliuksen syntymäpäivänä joulukuussa. Siitä Jukan uusi munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Se alkoi toimia heti leikkauspöydällä. Pariskunnan arki muuttui merkittävästi. Vaikkei dialyysi varsinaisesti haitannut elämää, ei heidän tullut sitä ikäväkään. Miia palasi työhön helmikuun alussa. Hänen munuaisarvonsa palautui nopeasti normaalille tasolle, kun toinen munuainen otti poistetun tehtävät.

– Olisin edelleen valmis luovuttamaan munuaiseni kenelle tahansa läheiselleni. Sain paljon tietoa luovutuksesta ja sen jälkeisestä tilanteesta. Tiesin, että yhdellä munuaisella tulee toimeen hyvin, Miia sanoo.


"Uusi munuainen käy mielessä joka päivä, vaikkei sitä koko aikaa ajattelekaan. Kuulostelen omaa vointiani varmaan aiempaa enemmän."


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Veera odottaa munuaista

Veera odottaa munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiedä. Odottaminen on pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran pitää tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Lue lisää

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo on odottanut kahdesti pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. SItten elämää ylläpitävä dialyysihoito oli taas ainut vaihtoehto.

Lue lisää

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen sairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle ja perustamaan perheen.

Lue lisää

Erno odottaa munuaista

Erno odottaa munuaista

Erno on odottanut kolme vuotta uutta munuaista. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen jatkuu edelleen. Välillä se tuntuu raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.

Lue lisää

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Lue lisää

Tero sai uuden sydämen

Tero sai uuden sydämen

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa kuusi kuukautta. Se kulki mukana joka hetki. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman ja lähensi myös perheen välejä.

Lue lisää

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web