Liikkumaan uudella munuaisella

Suvi odotti uutta munuaista kolme vuotta. Liikuntaharrastus auttoi jaksamaan pitkän odotusajan.

Suvilla todettiin munuaisten vajaatoiminta vuonna 2007.

– Se oli shokki. Olin elänyt terveellisesti. En ollut tupakoinut, etten saisi syöpää. En käyttänyt alkoholia, ettei maksani tuhoutuisi. En voinut ymmärtää, että joutuisin dialyysiin ja tarvitsisin elinsiirron, Suvi muistelee.


suvi

Suvi teki vatsakalvodialyysia omatoimisesti kotona. Hän kytki itsensä dialyysikoneeseen yöksi. Vähitellen hoito muuttui osaksi normaalia elämää.

– Tavallaan oli rankkaa, että joutui kantamaan vastuun omasta hoidostaan. Toisaalta se motivoi pitämään huolta itsestään.


Joulun alla Suvi oli kenkäkaupassa, kun lääkäri soitti, että sopiva munuainen oli löytynyt. Kengät jäivät hyllyyn.


Liikunta toi hyvän mielen

Dialyysiaikana Suvi löysi liikunnan. Hän oli käynyt aiemminkin salilla. Kun huomasi, että säännöllinen liikunta auttoi voimaan paremmin, siihen jäi koukkuun.

– Salilla käynti oli sosiaalinen tapahtuma, sieltä sai aina hyvän mielen. Kunto kohosi ja liikunta poisti turvotuksia. Dialyysihoito ei estänyt lihasten kasvua, koska pyrin huolehtimaan proteiinin saannista. Se ei ollut helppoa, sillä munuaispotilaan ruokavaliossa on paljon rajoituksia.

Suvi kävi salilla, jumpassa ja spinningissä. Hän oli aina ajatellut, ettei pidä juoksemisesta, mutta päätti kokeilla sitäkin. Juoksuharrastus alkoi tammikuussa ja huhtikuussa Suvi selvitti tiensä maaliin Länsiväyläjuoksussa. Hän aloitti myös itse personal trainer -opinnot, jotta voisi auttaa muita pitkäaikaissairaita löytämään voimaa liikunnasta.

Uusi munuainen löytyi jouluksi

Suvi odotti uutta munuaista kolme vuotta.

– Aluksi kutsua elinsiirtoon odotti koko ajan, mutta sitten siihen tottui ja uskalsin elää normaalia elämää, Suvi kertoo.

Joulun alla Suvi oli kenkäkaupassa, kun puhelin soi. Lääkäri kyseli, missä Suvi on ja koska tämä ehtisi sairaalaan. Ensin Suvi ei ymmärtänyt, mistä on kyse. Kun lääkäri kertoi, että sopiva munuainen oli löytynyt, kengät jäivät hyllyyn ja Suvi lähti ajamaan kohti Meilahden sairaalaa.

Siirtoleikkaus meni hyvin. Vointi alkoi parantua päivä päivältä. Sairaalassa Suvi oli vain reilun viikon. Leikkauksen jälkeen salilta piti pysyä pois kolme kuukautta.

– Se tuntui ikuisuudelta. Kunto oli huonontunut ja liikunta piti aloittaa alusta. Tavoitteena on sixpack kesäksi, muttei tiedä miksi kesäksi, Suvi nauraa.


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Veera odottaa munuaista

Veera odottaa munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiedä. Odottaminen on pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran pitää tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Lue lisää

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo on odottanut kahdesti pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. SItten elämää ylläpitävä dialyysihoito oli taas ainut vaihtoehto.

Lue lisää

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen sairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle ja perustamaan perheen.

Lue lisää

Erno odottaa munuaista

Erno odottaa munuaista

Erno on odottanut kolme vuotta uutta munuaista. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen jatkuu edelleen. Välillä se tuntuu raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.

Lue lisää

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Lue lisää

Tero sai uuden sydämen

Tero sai uuden sydämen

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa kuusi kuukautta. Se kulki mukana joka hetki. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman ja lähensi myös perheen välejä.

Lue lisää

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web