Uusi sydän innosti urheilemaan


Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Flunssakierre aiheutti sydänläpän tulehduksen, jonka ainoa hoitokeino oli sydämensiirto. Uusi sydän innosti Marjon urheilemaan.


Marjo oli tavallinen perusterve 24-vuotias nuori nainen. Flunssakierre jatkui koko syksyn. Yskään ja jalkakipuihin eivät auttaneet antibiootit tai kipulääkkeet. Yskä paheni jatkuvasti ja Marjo lähti taas kerran lääkäriin hakemaan apua. Käynnistä tuli lähes kahden kuukauden pituinen.


marjo sai sydämen

Marjo kiidätettiin ambulanssilla Meilahden sairaalaan. Lääkärit epäilivät ensin keuhkoveritulppaa, mutta pian Marjolla todettiin sydänläpän vaurio, joka piti korjata leikkauksessa. Sydän ei kestänyt leikkausta ja pitkää sairastamista. Seuraavana yönä kunto romahti. Sitä seuranneesta ajasta Marjolla ei ole paljoa mielikuvia. Hän oli nukutettuna hengityskoneessa ja apupumppu tuki sydämen toimintaa.

Uudesta sydämestä tehtiin hätähaku Pohjoismaihin. Perhe istui Marjon sängynlaidalla ja odotti. Kesti kymmenen päivää ennen kuin sopiva sydän löytyi. Kun Marjo heräsi, hänellä oli uusi, toimiva sydän.


"Vastaantulijat varmaan katsovat, kun hymyilen itsekseni lenkillä, mutta on vain niin upeaa pystyä liikkumaan."


Liikunta on parasta lääkettä

Marjo oli sydämensiirron jälkeen sairaalassa yli kuukauden. Kuntoutuminen kotona jatkui pidempään.

Lihakset olivat surkastuneet ja aluksi pelkkä istuminen otti voimille. Vähitellen kävelymatkat pitenivät ja kunto alkoi kohota. Lääkärit sanoivat, että liikunta on lääke – ja sitä lääkettä Marjo oli valmis ottamaan. Elinsiirron jälkeen on toki muistettava myös esimerkiksi hyljinnänestolääkitys, jottei oma keho ala hylkiä vierasta kudosta.

Jossakin vaiheessa Marjo alkoi miettiä, keneltä hän on saanut uuden sydämen. Vaikka tiedot on arkistoitu sairaalassa, niitä ei Suomessa kuitenkaan koskaan kerrota saajalle.

– Lääkäri totesi, etten opi puhumaan ruotsia, vaikka sydän olisikin Ruotsista.

Marjo päätti keskittyä menneen sijaan tulevaan ja antaa uudelle sydämelle hyvinvoivan kehon elää. Entinen varastotyö vaihtui koulutuksen myötä uuteen ammattiin. Nykyiseen kirjanpitäjän työhön aktiivinen liikunta tuo vastapainoa. Satunnaisesta harrastajaliikkujasta on tullut kilpaurheilija. Aluksi ajatus itsestä juoksemassa kilpaa tuntui vieraalta. Nyt takana on jo yhdet elinsiirron saaneiden urheilukisat, edessä useita. Hänellä on jopa oma valmentaja.

– Yleisurheilussa kilpailee ennen kaikkea itseään vastaan. Itseluottamus kasvaa, kun tulokset paranevat. Saan urheilusta valtavasti energiaa.

Sydämensiirto ei estä Marjoa tekemästä mitään, mitä hän haluaisi. Elinsiirto ei vaikuta arkeen, vaan hän voi elää ihan tavallista elämää.

– Olen sinut tapahtuneen kanssa. Katkeroitumisella tai stressaamalla tulevaisuudesta sairastuttaisin itseni. Elämä vanhan sydämen kanssa olisi ehkä tylsempää, tuskin olisin ainakaan urheilija.


kuva: Juha SombyMarjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Veera odottaa munuaista

Veera odottaa munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiedä. Odottaminen on pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran pitää tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Lue lisää

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo on odottanut kahdesti pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. SItten elämää ylläpitävä dialyysihoito oli taas ainut vaihtoehto.

Lue lisää

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen sairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle ja perustamaan perheen.

Lue lisää

Erno odottaa munuaista

Erno odottaa munuaista

Erno on odottanut kolme vuotta uutta munuaista. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen jatkuu edelleen. Välillä se tuntuu raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.

Lue lisää

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Lue lisää

Tero sai uuden sydämen

Tero sai uuden sydämen

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa kuusi kuukautta. Se kulki mukana joka hetki. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman ja lähensi myös perheen välejä.

Lue lisää

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web