Maksansiirrosta lisäaikaa lapsenlapsille

Raimo sairastui nuorena suolistosairauteen. Siihen liittyvä maksasairaus vei hänet myöhemmin maksansiirtoon. Iloa elämään tuovat nyt lapsenlapset, liikuntaharrastukset ja puutyöt.

Raimon elämään on mahtunut monenmoista vaivaa, mutta hän ei ole antanut niiden haitata. Raimolla todettiin nuorena haavainen paksusuolentulehdus. Siitä huolimatta hän pääsi kiinni työelämään ja perusti perheen, johon syntyi neljä lasta, yksi tyttö ja kolme poikaa.


raimo sai maksansiirron

– Vaimo otti ison osan perheen huoltamisesta silloin kun sairastuin. Ilman häntä emme olisi pärjänneet. Hän on tosin ottanut ulkopuolisten neuvot olla passaamatta kirjaimellisesti. Joskus pitää ihan muistuttaa, että olen sairas, Raimo toteaa pilke silmäkulmassa.

Raimo joutui jättämään työnsä 90-luvun alussa. Suolistosairauteen liittynyt maksasairaus huononsi kuntoa. Lääkärit kertoivat, että maksansiirto olisi ainoa vaihtoehto.


"Maksansiirron jälkeen elämä muuttui paljon paremmaksi."


Maksansiirto oli voitto

Raimo sinnitteli maksasairauden toteamisen jälkeen vielä kymmenen vuotta. Maksan toiminta heikkeni kuitenkin koko ajan. Hän oli väsynyt ja keltainen silmiä myöden. Myös kutina vaivasi pahasti. Maksansiirtoon päädyttiin sklerosoivaan kolangiittiin liittyvän kohonneen sappitiesyövän riskin takia.

– Maksansiirto oli suuri voitto. Elämä muuttui paljon paremmaksi sen jälkeen.

Raimo uskoo, että selviytyäkseen on tehtävä oma osuutensa. Kun suhtautuu asioihin positiivisesti, on elämä helpompaa vaikeuksienkin keskellä.

Raimo on aina liikkunut aktiivisesti. Maksansiirron jälkeen hän on ottanut osaa lukuisiin elinsiirron saaneiden urheilukilpailuihin ympäri maailman. Menestystäkin on tullut: palkintokaapissa on 100 SM-mitalia, joista puolet on kultaisia.

Rakkaat lastenlapset

Lasten ja kolmentoista lastenlapsen kuvat roikkuvat olohuoneen seinällä tarkassa järjestyksessä: lapsuuskuvat yhdellä rivillä, rippikuvat toisella. Osassa kuvista on jo aikuisia.

– On etuoikeus saada huolehtia lapsenlapsistaan. Ilman heitä elämä olisi pitkästyttävää.

Raimo on aina ollut kätevä käsistään. Seinällä on hänen maalaamiaan tauluja, mutta lähinnä sydäntä ovat puutyöt.

– Tein yhdelle lapsenlapsistani nukkekodin.  Pian oli kaksi seuraavaa tyttöä jonossa pyytämässä, että teenkö heillekin. Totta kai pappa teki, Raimo myhäilee.

Raimo on myös avustanut lapsiaan talonrakennuspuuhissa ja ollut paljon talkootyössä. Yhteisistä asioista hän on kantanut vastuuta kunnallispolitiikassa. Nykyään hän käy tervehdyskäynneillä vanhain- ja hoitokodeissa.

Maksansiirto on antanut lisäaikaa jo yli kuusitoista vuotta. Elämä maistuu edelleen makealta.


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Veera odottaa munuaista

Veera odottaa munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiedä. Odottaminen on pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran pitää tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Lue lisää

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo on odottanut kahdesti pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. SItten elämää ylläpitävä dialyysihoito oli taas ainut vaihtoehto.

Lue lisää

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen sairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle ja perustamaan perheen.

Lue lisää

Erno odottaa munuaista

Erno odottaa munuaista

Erno on odottanut kolme vuotta uutta munuaista. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen jatkuu edelleen. Välillä se tuntuu raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.

Lue lisää

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Lue lisää

Tero sai uuden sydämen

Tero sai uuden sydämen

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa kuusi kuukautta. Se kulki mukana joka hetki. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman ja lähensi myös perheen välejä.

Lue lisää

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web