Risto sai munuaisen ja kaksoset

Ristolle tehtiin munuaisensiirto kymmenen vuotta sitten. Vointi on pysynyt hyvänä sen jälkeen. Nyt elämää ilostuttavat myös kaksostyttäret.

Ristolla todettiin munuaisten vajaatoiminta kutsunnoissa 1986. Lääkäri sanoi, mitä odotettavissa voisi olla parinkymmenen vuoden kuluttua. Se tuntui nuoresta miehestä pitkältä ajalta ja elämä jatkui.

Munuaisten toiminta kuitenkin heikkeni vähitellen. Lääkemääriä lisättiin. Kesällä 2004 piti aloittaa dialyysihoito.


Risto sai munuaisensiirron

– Ajatuksessa oli nielemistä, sillä en ollut mielestäni huonossa kunnossa. Jälkikäteen ajatellen oli hyvä, että lääkäri puhui minut ympäri. Vointi säilyikin hyvänä ja pääsin nopeasti siirtolistalle, Risto miettii.

Risto teki talven ajan dialyysia omatoimisesti kotona. Aprillipäivänä puhelin soi. Uusi munuainen oli löytynyt. Risto kasteli kukat työpaikalla ja käveli puolen tunnin matkan sairaalaan.


"Kutsu siirtoon tuli aprillipäivänä. Ajattelin, ettei kellään voisi olla niin mustaa huumoria."


Munuaisensiirrosta toipui nopeasti

– Heräsin seuraavana aamuna ja minulla oli uusi munuainen. Pidän sitä jonkinlaisena ihmeenä.

Risto toipui hyvin ja palasi arkeen. Munuaisen toiminta on ollut tasaista eikä ongelmia ole ollut. Se sai kuitenkin ajattelemaan perheen perustamista. Ensin jännitti, mitä lääkärit sanoisivat ajatuksesta. Vaikuttaisiko elinsiirron jälkeen käytettävä hyljinnänestolääkitys asiaan.

Lupa heltisi. Kaksostytöt syntyivät 9 vuoden kuluttua munuaisensiirrosta. Tytöt pääsivät kotiin kahden viikon ikäisinä. Kaksoset ovat sekoittaneet myös vanhempien päivärytmin

– Ihmettelin, kun ennen lasten syntymää minuakin kehotettiin kuntoilemaan ja pitämään itsestäni huolta. Nyt ymmärrän miksi.

– Aluksi en osannut kuin hämmästellä kaksosia. Parin kuukauden kuluttua mieleen alkoi nousta kysymyksiä omasta voinnista ja siitä, miten perhe pärjää, jos minulle sattuu jotain.

Riston mielessä kävi ajatus sairauden periytyvyydestä ja että myös tytöille voisi kehittyä munuaisvika. Hänen munuaissairautensa syy on arvailujen varassa. Epäillään, että syynä olisi lapsuudessa sairastettu virtsatieinfektio.

– Yritän elää niin, että en kasaa huolia sairaudesta.Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Veera odottaa munuaista

Veera odottaa munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiedä. Odottaminen on pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran pitää tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Lue lisää

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo on odottanut kahdesti pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. SItten elämää ylläpitävä dialyysihoito oli taas ainut vaihtoehto.

Lue lisää

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen sairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle ja perustamaan perheen.

Lue lisää

Erno odottaa munuaista

Erno odottaa munuaista

Erno on odottanut kolme vuotta uutta munuaista. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen jatkuu edelleen. Välillä se tuntuu raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.

Lue lisää

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Lue lisää

Tero sai uuden sydämen

Tero sai uuden sydämen

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa kuusi kuukautta. Se kulki mukana joka hetki. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman ja lähensi myös perheen välejä.

Lue lisää

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web