Runon munuainen on isältä

Runo voi nyt elää normaalia pienen pojan elämää. Hän sai vuoden ikäisenä uuden munuaisen isältään. Perhe sanoo, että arkielämän pienet murheet ovat saaneet kokonaan uuden mittakaavan.

Runo syntyi terveenä lokakuussa 2009, mutta muutaman viikon ikäisenä ehec-bakteeri aiheutti pysyvän munuaisvaurion. Tartunta löytyi myös muulta perheeltä, mutta sen alkuperä ei ole koskaan selvinnyt.


Runo sai munuaisen isältään

Vanhemmat huomasivat, että Runo nukkui ja söi huonosti. Kun poika muuttui harmaaksi ja vaipasta löytyi verta, tuli kiire. Kotipaikkakunta Vaasan ja Tampereen kautta päädyttiin Helsinkiin HYKS:n Lastenklinikalle. Kyseessä olivat ratkaisevat hetket. Lääkärit sanoivat, että jos munuaisten toimintaa korvaava dialyysihoito onnistuu, voi tulevaisuuttakin alkaa miettiä.

 

Hoito alkoi tehota, mutta seuraavat kuukaudet Runo oli ensin teho-osastolla, sitten normaalilla vuodeosastolla. Nopeasti selvisi myös, että munuaisensiirto olisi ainoa vaihtoehto Runon kasvettua vähän isommaksi.


"Runo voi elää normaalia pienen pojan elämää, koska hän sai vuoden ikäisenä munuaisen isältään."


Arki vieraissa oloissa

Positiivisina pysyneet vanhemmat pyörittivät vuorotellen perheen arkea vieraissa olosuhteissa. Toinen oli sairaalassa Runon kanssa ja toinen huolehti perheen kahdesta isommasta lapsesta.

– Jos toinen ei jaksanut, niin toinen otti ohjat. Pyrimme tekemään elämästä niin hyvän kuin se niissä olosuhteissa oli mahdollista. Emme unohtaneet hauskoja ja normaaleita asioita, Jenni-äiti sanoo.

Kuukausien jälkeen perhe pääsi takaisin kotiin Vaasaan. Seuraavat viisi viikkoa Topi-isä lensi Runon kanssa kolmesti viikossa aamukoneella hemodialyysiin Helsinkiin ja palasi iltakoneella takaisin. Perheen arki tasoittui, kun Runo kasvoi ja vanhemmat pystyivät aloittamaan vatsakalvodialyysin tekemisen kotona.

– Runo oli reipas ja eläväinen pikkumies. Ainoastaan nenä-mahaletku paljasti ulkopuolisille, että kaikki ei ole kunnossa, Topi kertoo.

Elämän uusi mittakaava

Munuaisensiirrosta oli puhuttu jo aiemmin. Nyt vaihtoehtoja piti miettiä oikeasti, vaikka siirtoleikkaus voitaisiinkin tehdä vasta, kun Runo olisi vähintään 10-kiloinen.

– En miettinyt kahta kertaa, olin valmis luovuttamaan toisen munuaiseni Runolle, Topi kertoo.

Jennillä oli kaksin verroin jännitettävää, kun toisessa leikkaussalissa irrotettiin hänen miehensä munuainen ja toisessa se kiinnitettiin pojalle. Siirtoleikkaus onnistui kuitenkin hyvin.

Nyt Runo tulee toimeen ilman dialyysiä. Puoli vuotta munuaisensiirron jälkeen hän pääsi eroon nenä-mahaletkustakin. Kehitys eteni harppauksittain.

Siirtomunuaisella voi tulla toimeen useita kymmeniä vuosia, uusintasiirto on silti varmaan joskus edessä. Nyt Runo saa kuitenkin elää normaalia pienen pojan elämää. Hyljinnänestolääkitys on tosin muistettava kaksi kertaa päivässä.


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Veera odottaa munuaista

Veera odottaa munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiedä. Odottaminen on pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran pitää tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Lue lisää

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo on odottanut kahdesti pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. SItten elämää ylläpitävä dialyysihoito oli taas ainut vaihtoehto.

Lue lisää

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen sairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle ja perustamaan perheen.

Lue lisää

Erno odottaa munuaista

Erno odottaa munuaista

Erno on odottanut kolme vuotta uutta munuaista. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen jatkuu edelleen. Välillä se tuntuu raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.

Lue lisää

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Lue lisää

Tero sai uuden sydämen

Tero sai uuden sydämen

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa kuusi kuukautta. Se kulki mukana joka hetki. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman ja lähensi myös perheen välejä.

Lue lisää

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web