Munuaisensiirto vapautti dialyysistä

Saara kävi keinomunuais- eli dialyysihoidoissa 16 vuoden ajan ennen kuin hänelle sopiva uusi munuainen löytyi. Munuaisensiirto muutti koko elämän, kun Saara vapautui sitovasta hoidosta.

Saara sai tietää sairastavansa polykystista munuaistautia eli rakkulamunuaistautia 24-vuotiaana. Tieto tuli vahingossa munuaiskivileikkauksen yhteydessä. Alussa Saara ei edes tajunnut omaa sairauttaan; eihän se tuntunut tai näkynyt missään. Vasta myöhemmin hän ymmärsi sairastavansa äitinsä tautia


Saara sai munuaisensiirron

Aikuisiän polykystinen munuaistauti on yleisimpiä perinnöllisiä sairauksia. Siinä munuaiseen kehittyy nesteen täyttämiä rakkuloita, jotka vaurioittavat muuta munuaiskudosta. Sairaus ilmenee 40–50-vuotiaana, ja vajaalle puolelle kehittyy myöhemmin vaikea munuaisten vajaatoiminta. Sairauteen ei ole vielä ennaltaehkäisevää hoitoa.


"Munuaisensiirto muutti elämän, dialyysiä ei tullut ikävä."


Sairaus yhdistää

Saaran sairauden toteamisen jälkeen kaikki sisarukset tutkittiin.

– Rakkulaismunuaistauti on perinnöllinen sairaus, joka alkaa näkyä ultraäänitutkimuksessa parikymppisenä. Meistä seitsemästä sisaruksesta tauti on neljällä.

Äidinpuoleisessa suvussa on kulkenut tieto ”huonoista munuaisista”. Äidinäitiään Saara ei muista, sillä hänkin menehtyi nuorena munuaissairauteen. Saaran äiti joutui sairaalaan joulupäivänä ja kuoli kolme viikkoa myöhemmin, kun tyttö oli 13-vuotias.

– Äiti oli huonovointinen pitkään, mutta senkin ymmärsin vasta, kun oma sairauteni eteni.

Sairaus on yhdistänyt sisaruksia, ja aiheesta puhutaan avoimesti. Saaran vanhempi veli sai munuaisensiirron lyhyen dialyysisajan jälkeen, mutta nuoremmilla sisaruksilla sairaus ei ainakaan vielä ole edennyt. Saaran poika kävi tutkimuksissa parikymppisenä. Hänellä on verenpainelääkitys, mutta muita oireita ei vielä ole.

16 vuotta dialyysia

Sairaus etenee usein oireettomana ja hitaasti. Alkuun Saara kävi seurannassa kerran vuodessa. Kun munuaisarvot alkoivat heiketä, seurantaa tihennettiin. Oireista ensimmäinen oli kohonnut verenpaine, jota hoidettiin lääkkein ja suolarajoituksella.

Olo oli etova, ruoka ei pysynyt sisällä ja paino tippui.  Saara oli huonossa kunnossa ennen kuin dialyysihoito aloitettiin. Hoidon myötä olo parani, mutta hoito myös sitoi, ja työura nosturinkuljettajana loppui.

Saara oli dialyysihoidossa kaikkiaan 16 vuotta. Hän kävi kolme kertaa viikossa sairaalassa hemodialyysissä. Yksi hoitokerta kestää 4–5 tuntia. Viimeiset kaksi vuotta hän teki dialyysiä omatoimisesti kotona.

Saaralle sopivan munuaissiirteen löytyminen oli vaikeaa vasta-aineiden takia. Lopulta sopiva munuainen löydettiin vuonna 2009. Munuaisensiirto vapautti elämään.

– Dialyysia ei tullut ikävä, sillä vapaus on ihana asia, Saara sanoo.

 


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Veera odottaa munuaista

Veera odottaa munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiedä. Odottaminen on pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran pitää tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Lue lisää

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo on odottanut kahdesti pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. SItten elämää ylläpitävä dialyysihoito oli taas ainut vaihtoehto.

Lue lisää

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen sairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle ja perustamaan perheen.

Lue lisää

Erno odottaa munuaista

Erno odottaa munuaista

Erno on odottanut kolme vuotta uutta munuaista. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen jatkuu edelleen. Välillä se tuntuu raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.

Lue lisää

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Lue lisää

Tero sai uuden sydämen

Tero sai uuden sydämen

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa kuusi kuukautta. Se kulki mukana joka hetki. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman ja lähensi myös perheen välejä.

Lue lisää

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web