Sampo sai uuden maksan

Sampolla todettiin parin kuukauden ikäisenä maksakirroosi, jonka pelättiin kehittyvän maksasyöväksi. Sampo sai uuden maksan vuoden ja kolmen kuukauden iässä. Perheen elämä on jo tasoittunut, vaikka tieto lapsen sairaudesta olikin järkytys.

Sampo syntyi kolme viikkoa etuajassa. Neuvolassa papereihin kirjoitettiin ”terve vauva”. Sampon äiti kuitenkin epäili, että jotain on vialla. Vauva oli väsynyt, pulautteli paljon eikä tähän saanut katsekontaktia. Lääkäri määräsi verikokeita ja niissä todettiin, että maksa-arvot olivat huimasti koholla.


sampo sai uuden maksan

Perhe oli kutsunut pääsiäiseksi 19 päivällisvierasta. He jäivät toiseksi, kun äiti lähti Sampon kanssa HYKS:n Lastenklinikalle. Isä sai kestitä vieraat yksin. Myöhemmin keväällä todettiin, että Sampolla oli maksakirroosi, mutta sen aiheuttajaa ei tiedetty tarkkaan. Vaarana oli, että kirroosi muuttuisi maksasyöväksi. 

Sampon ensimmäinen kesä meni hyvin ja hän kehittyi normaalisti. Syksyn mittaan tilanne paheni. Joulukuussa Sampo laitettiin maksansiirtolistalle, mutta vasta vapun jälkeen puhelin soi – sopiva maksa oli löytynyt. Leikkauksessa Sampon omasta maksasta ei löytynyt syöpäsolukkoa ja elinsiirto voitiin tehdä.


"Arki on nyt ihanan tavallista", Sampon äiti sanoo.


Erilainen kesä

Seuraavasta kesästä tuli hyvä, mutta erilainen. Infektioriskin takia perhe ei päässyt yhdessä Muumimaahan tai Linnanmäelle. Isoveljen syntymäpäivät päätettiin pitää pihalla, oli ilma mikä hyvänsä. Vanhemmat päättivät pitää perheen elämän niin normaalina kuin mahdollista.

– Asiat pitää osata suhteuttaa. Oman lapsen sairauden kanssa oppii elämään, kun on pakko, Sampon äiti miettii.

– Ihmisten halu auttaa on yllättänyt. He eivät ole piiloutuneet omien kiireidensä taakse, vaikka joillekin lapsen sairaus on ollut vaikea kohdata, isä kertoo.

Sampon on otettava hyljinnänestolääkkeitä lopun ikänsä, koska uusi maksa on vierasta kudosta. Kaikkiaan lääkkeenottokertoja on päivässä neljä. Sampo on vielä niin pieni, että lääkkeistä kasvaa osa normaalia elämää. Jo kaksivuotiaana hän toi ne itse pöytään, kun on lääkkeiden oton aika.

Tulevaisuus on Sampon käsissä

Tulevaisuuteen perhe suhtautuu luottavaisesti, vaikka he ovatkin pohtineet, miten paljon maksansiirto vaikuttaa Sampon elämään.

– Aluksi mietin, ettei poika pääsisi koskaan interrailille tai matkalle kavereiden kanssa, koska lääkkeet voitaisiin varastaa, tai hän ei muistaisi ottaa niitä, mutta eihän se ole totta, äiti kertoo.

– Sampon tulevaisuus on hänen omissa käsissään. Taistelulentäjää hänestä ei kuulemma tule, mutta kaikki muu on mahdollista, Saku sanoo.

Nyt Sampo voi elää normaalia pienen pojan elämää. Tänään hän on syönyt lautasen tyhjäksi ja löytänyt pohjalta kuorma-auton kuvan, tehnyt kuperkeikan, seissyt sohvalla ja melkein pudonnutkin sieltä, tanssinut Pikku Kakkosen boogie woogien, taistellut pikkuautoista isoveljen kanssa ja nuollut kekseistä täytteen.

– Arki on ihanan tavallista, huokaa äiti tyytyväisenä.

 


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Veera odottaa munuaista

Veera odottaa munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiedä. Odottaminen on pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran pitää tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Lue lisää

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo on odottanut kahdesti pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. SItten elämää ylläpitävä dialyysihoito oli taas ainut vaihtoehto.

Lue lisää

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen sairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle ja perustamaan perheen.

Lue lisää

Erno odottaa munuaista

Erno odottaa munuaista

Erno on odottanut kolme vuotta uutta munuaista. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen jatkuu edelleen. Välillä se tuntuu raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.

Lue lisää

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Lue lisää

Tero sai uuden sydämen

Tero sai uuden sydämen

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa kuusi kuukautta. Se kulki mukana joka hetki. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman ja lähensi myös perheen välejä.

Lue lisää

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web