Sara tarvitsi yllättäen uuden maksan

Sara luuli olevansa terve parikymppinen, mutta joutui yllättäen maksansiirtoon.  Hänen maksasairautensa selvisi vasta maksansiirron jälkeen. Nyt hän saa toteuttaa unelmansa.


Sara

Sara oli viettämässä välivuotta Tukholmassa Au pairina. Vuosi jäi kesken, kun hän sairastui ja joutui lähtemään takaisin vanhempiensa luo Jyväskylään. Ensin hänellä epäiltiin mononukleoosia.  Toukokuussa hän joutui sairaalaan. Vointi heikkeni entisestään ja maksa-arvot jatkoivat nousua. Lopulta häntä kiidätettiin ambulanssilla Helsinkiin Meilahden sairaalaan.

Saran äiti oli käynyt katsomassa häntä vielä tiistaina illalla sairaalassa Helsingissä. Oli laitettu hiuksia ja äiti oli lukenut Ihmemaan Liisaa. Sara ei muista tästä mitään. Keskiviikkona aamuna hän joutui teho-osastolle. Lääkärit totesivat, että Sara oli laitettava elinsiirtolistalle. Torstain ja perjantain välisenä yönä vanhemmille oli soitettu, että nyt alkaa olla kiire: Sara laitetaan pohjoismaiselle hälytyslistalle. Uuden maksan on löydyttävä nopeasti.

Onneksi uusi maksa löytyi. Toipuminen tuntui kestävän tuskastuttavan kauan ja siihen mahtui takapakkejakin. Kuuden viikon jälkeen Sara pääsi kotiin. Syksyllä hän oli kuitenkin jo aloittamassa opintoja Tampereella. Syy maksan toiminnan pettämiseen selvisi vasta myöhemmin, kun Saralla todettiin autoimmuunihepatiitti. Se on harvinainen autoimmuunisairaus, jossa kehon puolustusmekanismit toimivat omaa maksaa vastaan. 

Sara ei saa koskaan tietää mistä uusi maksa löytyi. Hän haluaisi kuitenkin kertoa luovuttajan omaisille, että on ihan käsittämättömän pahoillani siitä, että heidän ystävänsä, lapsensa tai muu rakkaansa on kuollut, mutta yrittää elää hänenkin puolestaan.


"Mä saan toteuttaa mun unelmia, vaikka ensin luulin, etten koskaan saa juosta maratonia tai reissata Afrikassa. Jossain vaiheessa voin elää niin täysillä kuin haluan, niin lujaa kuin elävät voivat. Sitä paitsi ainakin tajuan taas elämästä vähän enemmän kun muut, tai ainakin enemmän kun minä aiemmin."


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Veera odottaa munuaista

Veera odottaa munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiedä. Odottaminen on pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran pitää tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Lue lisää

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo on odottanut kahdesti pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. SItten elämää ylläpitävä dialyysihoito oli taas ainut vaihtoehto.

Lue lisää

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen sairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle ja perustamaan perheen.

Lue lisää

Erno odottaa munuaista

Erno odottaa munuaista

Erno on odottanut kolme vuotta uutta munuaista. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen jatkuu edelleen. Välillä se tuntuu raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.

Lue lisää

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Lue lisää

Tero sai uuden sydämen

Tero sai uuden sydämen

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa kuusi kuukautta. Se kulki mukana joka hetki. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman ja lähensi myös perheen välejä.

Lue lisää

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web