Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Tuija on saanut kokea inhimillisen suorituskyvyn kaksi ääripäätä: ensin huippuunsa trimmattuna kilpaurheilijana ja sitten hitaasti happipullon varassa laahustavana keuhkosairaana. Krooninen keuhkosairaus vei viideksi vuodeksi happiletkun päähän ja teki liikkumisen ja lopulta pelkän olemisenkin vaikeaksi. Keuhkosiirto oli ihme, joka antoi paitsi uuden elämän, myös liikkumisen riemun takaisin.


Tuija sai keuhkonsiirron

Tuijan urheilu-ura alkoi kuusivuotiaana seuran maastojuoksuista ja jatkui piirinmestaruuksien ja Suomen mestaruuksien kautta MM-kisoihin ja olympialaisiin saakka. Parhaaksi saavutukseksi jäi MM-kisojen viides sija 400 metrin aitajuoksussa Roomassa 1987. Harvinainen keuhkosairaus oli oireillut jo muutamaa vuotta aiemmin, mutta keskeytti lopullisesti uran 30-vuotiaana 1990

Kun Tuija alkoi hengästyä jo arkisissa asioissa kuten rappujen kävelyssä, hän sai lähetteen spirometriaan ja rasitustesteihin Meilahden sairaalaan syksyllä 1991. Lopullinen diagnoosi, LAM eli lymfangioleiomyomatosis, löytyi TT-kuvan avulla. Se on harvinainen, etenevä keuhkosairaus, jonka ainut hoitomuoto on keuhkonsiirto.


"Hengittämisen helppous on jokapäiväinen ilo."


Löytyykö siirre ajoissa?

Hengityskapasiteetti heikkeni tasaisesti ja vuonna 1995 Tuija sai nenälleen happiviikset. Jo seuraavana kesänä lääkäri ehdotti keuhkonsiirtolistaa, mutta Tuija ei ollut siihen vielä henkisesti valmis. Vaikeinta oli päättää, milloin olisi oikea hetki. Lääkäriä huoletti, löytyisikö sopiva siirre ajoissa.

Olo heikkeni ja neljän vuoden kuluttua Tuija oli valmis listalle. Kutsu siirtoon tuli puolitoista vuotta myöhemmin. Ambulanssin pillit vinkuen Tuija saapui Meilahden sairaalaan lauantai-iltana lokakuussa 2000.

Leikkaus meni hyvin. Keuhkot toimivat hienosti.

– Olo oli epätodellinen ilman happiviiksiä. Olin tottunut olemaan viisi vuotta ”liean” päässä, Tuija muistelee.

Heräämisestä ei ollut kulunut kuin neljä päivää, kun Tuija passitettiin kuntopyörän päälle. Kun jumppari pari viikkoa myöhemmin vei Tuijan portaisiin, hän kirjoitti päiväkirjaansa tikkukirjaimilla: ”Kävelin kolme kerrosta portaita yhteen menoon!”

– Seuraavana kesänä kävelin Meilahden kaikki 15 kerrosta ylös. Olo oli kuin Euroopan mestarilla.

Hengittämisen helppous

Jokainen päivä toi mukanaan pieniä suuria elämyksiä. Aiemmin vaikeilta tuntuneet kotiaskareet kuten petin petaaminen tai lapsen kurahaalarin pukeminen sujuivat nyt leikiten.

– Hienointa oli, että sain olla äiti 5-vuotiaalle pojalleni, pääsin taas liikkumaan ja rakkaan urheiluharrastuksen pariin.

Siirrosta on nyt kulunut 13 vuotta. Tuijan keuhkofunktioarvot ovat 60–70 prosenttia viitearvoista. Hän pystyy hölkkäämään hiljaa viiden kilometrin lenkkejä. Tuija on osallistunut elinsiirron saaneiden ja veteraanien urheilukilpailuihin.

Tuija on palannut ammattiinsa toimittajaksi. Hän pitää myös luentoja, valmentaa yleisurheilijoita ja tekee liikunnanopettajan sijaisuuksia lähikouluissa. Hänen poikansa on kohta täysi-ikäinen ja alkaa pärjätä omillaan.

– Hengittämisen helppous on jokapäiväinen ilonaihe edelleen.

 


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Veera odottaa munuaista

Veera odottaa munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiedä. Odottaminen on pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran pitää tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Lue lisää

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo on odottanut kahdesti pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. SItten elämää ylläpitävä dialyysihoito oli taas ainut vaihtoehto.

Lue lisää

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen sairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle ja perustamaan perheen.

Lue lisää

Erno odottaa munuaista

Erno odottaa munuaista

Erno on odottanut kolme vuotta uutta munuaista. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen jatkuu edelleen. Välillä se tuntuu raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.

Lue lisää

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Lue lisää

Tero sai uuden sydämen

Tero sai uuden sydämen

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa kuusi kuukautta. Se kulki mukana joka hetki. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman ja lähensi myös perheen välejä.

Lue lisää

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web