Veera odotti munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiennyt. Odottaminen oli pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran piti tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Veeralla todettiin pian syntymän jälkeen suomalaistyyppinen nefroosi. Hänen omat munuaisensa piti poistaa ensimmäisen elinkuukausien aikana. Vanhempien piti kytkeä tyttö joka yö kotona dialyysikoneeseen, jotta hän selviäisi munuaisensiirtoon saakka.


Veera dialyysi web

Ennen siirtolistalle pääsyä piti odottaa, että Veera sai tarpeeksi painoa vaativaan leikkaukseen. Sitten piti odottaa, että Veeralle sopiva munuainen löytyisi.

Vuonna 1994, juhannuksen jälkeisenä maanantaina puhelin kuitenkin soi: Veeralle sopiva munuainen oli saatu aivokuolleelta luovuttajalta. Veera sai uuden munuaisen puolitoistavuotiaana.

Siirretyn munuaisen turvin Veera pystyi elämään aika normaalia nuoren elämää, käymään koulun ja opiskelemaan. Keväällä 2015 munuaisen toiminta alkoi kuitenkin heiketä nopeasti. Ensin Veera ei edes tajunnut, mikä oli vialla. Ruoka ei maistunut, hänellä oli pahoinvointia, häntä väsytti ja vilutti koko ajan. Kesällä turvotukset pahenivat ja hänellä oli pahimmillaan 10 kiloa ylimääräistä nestettä kehossa.


"Odottaminen on pitkäveteistä, mutta jännittävääkin: kun soitto tulee, se on menoa. Yritän olla ajattelematta asiaa koko ajan. "


Munuainen oli toiminut 21 vuotta, kun Veeran piti aloittaa dialyysi heinäkuussa 2015. Oireiden takia se olisi ehkä kannattanut aloittaa aiemminkin, sillä dialyysi kohensi nopeasti vointia. Veera valitsi hoitomuodoksi vatsakalvodialyysin. Hän tekee dialyysin kotona joka yö. Dialyysistä huolimatta Veera pystyi käymään puolipäiväisenä työssä, vaikka hoito olikin sitovaa. Hän on lähihoitajana vanhusten lyhytaikais- ja kuntoutusyksikössä.

– En jaksaisi olla vain koko ajan kotona, koska en ole aktiivisesti sairas. Totta kai välillä olen väsynyt ja palautuminen kestää pidempään kuin muilla. Tulisin kipeämmäksi, jos olisin vain kotona, enkä tekisi mitään, Veera mietti dialyysiaikana.

Alkuvaikeuksien jälkeen Veera pääsi siirtolistalle syksyllä 2016. Lääkärit varoittivat, että odotusajasta voi tulla pitkä. Keskimäärin uutta munuaista pitää odottaa puolitoista vuotta, mutta Veeralla on veressä paljon vasta-aineita, jotka vaikeuttavat sopivan munuaisen löytymistä. Hän on toisaalta myös nuori, ja valtaosa aivokuolleista luovuttajista on jo vanhempia.

Odottaminen jatkui, joka hetki. Kunnes talvella 2018 puhelin soi. Veera sai uuden munuaisen, oli viikon sairaalassa ja jatkoi kotona kuntoutumista. Jo kahden kuukauden päästä hän oli taas työssä ja nautti elämästään.

Ihme oli taas kerran tapahtunut.


veera pysäkki pois käytöstä 3 web

Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Veera odottaa munuaista

Veera odottaa munuaista

Veera tietää, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiedä. Odottaminen on pitkäveteistä. Koko odotusajan Veeran pitää tehdä dialyysiä joka yö yökoneella.

Lue lisää

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo odottaa taas uutta munuaista

Paavo on odottanut kahdesti pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta. SItten elämää ylläpitävä dialyysihoito oli taas ainut vaihtoehto.

Lue lisää

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen sairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle ja perustamaan perheen.

Lue lisää

Erno odottaa munuaista

Erno odottaa munuaista

Erno on odottanut kolme vuotta uutta munuaista. Takana on väärä hälytys ja tukku vaikeuksia. Odottaminen jatkuu edelleen. Välillä se tuntuu raskaalta, mutta perhe ja ystävät ovat kannatelleet eteenpäin.

Lue lisää

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Lue lisää

Tero sai uuden sydämen

Tero sai uuden sydämen

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa kuusi kuukautta. Se kulki mukana joka hetki. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman ja lähensi myös perheen välejä.

Lue lisää

musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web