Kudossiirrot

Kudossiirteitä voidaan käyttää sairauksien, vammojen ja tapaturmien hoitoon. Ne eivät pelasta ihmishenkiä kuten elinsiirrot, mutta nopeuttavat toipumista ja parantavat elämänlaatua.

Kudoksia ovat muun muassa silmän sarveiskalvo, sydänläpät, luu, jänteet, rusto ja iho. Luu- ja jännesiirteet ovat eniten tarvittuja biologisia kudossiirteitä Suomessa. Kudosluovuttaja voi olla elävä tai kuollut. Elävältä luovuttajalta voidaan saada luuta esimerkiksi lonkkaleikkauksen yhteydessä.

Elinluovutuskortilla voi antaa suostumuksensa myös kudosluovutukseen. Siihen voi kirjata, mitkä kudokset on valmis luovuttamaan. Omasta tahdosta on hyvä kertoa myös läheisille. Kudosten luovutus tapahtuu nimettömänä ja vapaaehtoisesti, eikä siitä makseta mitään luovuttajalle. Kudoksen käyttöön tarvitaan aina luovuttajan tai hänen lähiomaisensa kirjallinen lupa.

Sarveiskalvo

Sarveiskalvonsiirrolla voidaan palauttaa näkökyky, jos oma sarveiskalvo on vahingoittunut tai se on sairauden tai infektion samentama.

Luusiirre

Luusiirteitä voidaan käyttää luukasvainten, vammojen ja infektioiden aiheuttamien kudospuutosten hoitoon. Luuta voidaan käyttää sellaisenaan esimerkiksi lantioluun rakenteellisiin puutoksiin. Tekonivelleikkauksissa luuta voidaan käyttää jauhettuna. Luusiirteen avulla toipuminen leikkauksesta on usein nopeampaa kuin keinotekoista materiaalia käytettäessä.

Jännesiirre

Jännesiirteitä voidaan käyttää sellaisenaan korvaamaan kehon useimpia jänteitä. Jännesiirteitä ovat esimerkiksi polven nivelside, nivelkierukka ja akillesjänne. Toipuminen jänteen korjausleikkauksesta on nopeampaa ja kivuttomampaa jännesiirteitä käyttäen.

Ihosiirre

Ihosiirrettä voidaan käyttää onnettomuuden, esimerkiksi palovamman vaurioittaman ihon korvaamiseen, sekä sairauden, esimerkiksi diabeteksen aiheuttamien, haavaumien ja kuolioiden hoitoon. Ihonsiirteenä voidaan osin käyttää myös keinotekoisia, viljeltyihin ihmisen ihosoluihin tai käsiteltyyn biologiseen ihoon perustuvia korvikkeita.

Sydänläppä

Sydänläpällä voidaan korjata sellaisenaan sydämen erilaisia läppävikoja. Sydänläppiä talletetaan pääosin sydämistä, jotka eivät jostakin syystä sovellu elinsiirtoihin.

Amnionkalvo

Amnionkalvo on istukan vesikalvo, jota saadaan suunniteltujen keisarinleikkausten yhteydessä. Sitä käytetään silmävammojen, haavojen ja palovammojen hoitoon suojaamaan vaurioitunutta aluetta.

 


Hannu sai sarveiskalvosiirron


Sarveiskalvosiirto palautti näön

Hannu on saanut kahdesti sarveiskalvosiirron. Ilman niitä hän olisi sokeutunut. Siirtojen merkitys elämänlaadulle on ollut suuri.

Lue lisäämusili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web