Usein kysyttyä

Onko elinluovutuskortilla enää merkitystä, kun lain mukaan kaikki ovat elinluovuttajia, elleivät ole eläessään sitä vastustaneet?

Elinluovutuskortti ilmaisee edelleen oman tahdon selkeästi ja varmistaa sen toteutumisen. Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, kysytään tietoja hänen mielipiteestään omaisilta. Elinluovutuskortti helpottaa myös läheisiä vaikeassa tilanteessa.

Miten teen elinluovutuskortin?

Täytä elinluovutuskorttiin nimesi, päivämäärä ja allekirjoituksesi. Irrota luottokortin kokoinen kortti ja pidä se aina mukanasi. Elinluovutuskorttia ei tarvitse postittaa eikä sen allekirjoittamisesta ilmoittaa mihinkään rekisteriin. Oma tahto on hyvä kertoa läheisilleen.

Onko Suomessa rekisteriä, mihin voi ilmoittaa tahtonsa olla elinluovuttaja?

Elinluovutustahdon voi kirjata Kelan ylläpitämään Omakanta-palveluun osoitteessa www.omakanta.fi.

Voivatko omaiseni kieltää elinten irrotuksen kuolemani jälkeen, jos olen allekirjoittanut elinluovutuskortin?

Omaiset eivät voi kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten. Jos mahdollinen elinluovuttaja on alaikäinen tai hän ei ole kehitystasonsa vuoksi kyennyt muodostamaan käsitystä elintensä luovuttamisesta, tarvitaan elinluovutukseen huoltajan lupa.

Mistä tiedän, kelpaavatko elimeni luovutettavaksi?

Elinluovutuskortin allekirjoittaneen ei tarvitse itse kantaa huolta siitä, kelpaavatko hänen elimensä. Sopivuuden ja elinten kunnon arvioivat lääkärit. Elinluovutuksen estää yleensä sairastettu syöpä tai tietyt virustartunnat, kuten HIV tai Hepatiitti B ja C.

Minkä ikäinen voi olla elin- tai kudosluovuttaja?

Elin- ja kudosluovutukselle ei ole varsinaista yläikärajaa, myös iäkkäät voivat saada elin- tai kudossiirron. Elinten sopivuuden ja kunnon arvioivat lääkärit. Kudosluovuttajana on toiminut myös yli 80-vuotias.

Voinko päättää erikseen, mitkä elimet tai kudokset haluan luovuttaa?

Elinluovutuskorttiin tai paperille voi kirjata, mitkä elimet tai kudokset on valmis luovuttamaan tai minkä elimen tai kudoksen luovutuksen haluaa kieltää. Omasta tahdosta kannattaa kertoa myös läheisilleen.

Miten voin kieltää elinluovutuksen?

Elinluovutuksen voi kieltää kirjoittamalla tahdon paperille ja kertomalla siitä läheisilleen.

 


musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web