Elinluovutus on lahja elämälle.

Sairaus, jonka ainoa hoitomuoto on elinsiirto, voi koskettaa ketä tahansa. Suomessa yli 550 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimis­tä on jatkuva pula. Joka vuosi elinsiirtoa odottavista 5–10 prosenttia kuolee, koska sopivaa siirrännäistä ei saatu ajoissa.

Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, sydän-keuhkon, haiman- ja ohutsuolensiirtoja.

Lain mukaan aivokuolleen henkilön elimiä ja kudoksia voidaan käyttää toisen ihmisen hyväksi, jos hän ei ole sitä eläessään vastustanut. Vainajan mielipide on pyrittävä selvittämään. Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, kysytään tietoja mielipiteestä hänen omaisiltaan. Omainen ei voi kieltää elinten luovutusta omaan tahtoonsa vedoten.


Sano KYLLÄ elinluovutukselle:
allekirjoita elinluovutuskortti, lataa Elinluovutus-sovellus,
kirjaa tahtosi Omakantaan, kerro läheisillesi tahtosi.

elinluovutuskortti hanskassa

Jos mahdollinen elinluovuttaja on alaikäinen tai hän ei ole kehitystasonsa vuoksi kyennyt muodostamaan käsitystä elintensä luovuttamisesta, tarvitaan elinluovutukseen huoltajan lupa.

Omassa elinluovutustahdossaan voi kertoa, mitkä elimet tai kudokset on valmis luovuttamaan.

Myönteinen elinluovutustahto ei vaikuta hoitoon, jos sairastuu vakavasti. Suomessa elinluovutustoiminta on tarkoin säädeltyä ja eettisesti korkeatasoista.Kuka voi olla elinluovuttaja?

Siirrettävät elimet saadaan yleensä aivokuolleelta ihmisiltä. Ihminen on aivokuollut silloin, kun aivokudos on tuhoutunut niin, että elintärkeät aivotoiminnot ovat peruuttamattomasti loppuneet riippumatta siitä, toimiiko sydän vai ei. Munuaisen voi saada myös elävältä luovuttajalta: terve, täysi-ikäinen ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheiselleen.

Vain osa vainajista sopii elinluovuttajiksi. Elinluovutuskortin allekirjoittaneen ei tarvitse miettiä, kelpaavatko hänen elimensä elinsiirtoon. Sopivuuden ja elinten kunnon arvioivat lääkärit. Elinaikana sairastettu syöpä tai tietyt virustartunnat, HIV tai Hepatiitti B ja C, estävät yleensä elinluovutuksen.

Elin- ja kudosluovutukselle ei ole yläikärajaa. Kalenteri-ikää tärkeämpää on elinten kunto. Iäkkäät voivat myös saada elin- tai kudossiirron.


sara footer
Mä saan toteuttaa mun unelmia, vaikka ensin luulin, etten koskaan saa juosta maratonia tai reissata Afrikassa. Jossain vaiheessa voin elää niin täysillä kuin haluan, niin lujaa kuin elävät voivat. Sitä paitsi ainakin tajuan taas elämästä vähän enemmän kun muut, tai ainakin enemmän kun minä aiemmin.
Sara, Maksansiirron saanut
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä